Här målar ungdomarna staden i regnbågens färger

1 av 3 | Foto: Ungdomarna fick bestämma – och valde regnbågsfärger
NYHETER

I Falun har fyra ungdomar och fyra nyanlända ungdomar fått sommarjobba med att dekorera stadsmiljön i regnbågens färger.

– Konst krossar språkbarriärer och man kan mötas kring det även om man inte talar samma språk, säger Aje Thåli, konstnärlig ledare.

Projektet Falun Walk of Art har sedan starten 2010 haft till uppgift att dekorera stadsrummet och samtidigt slå ett slag för integrationen i staden. I år är det åtta ungdomars tur att på sitt sommarjobb utsmycka staden med hjälp av den konstnärliga ledaren Aje Thåli.

– Det är verkligen jättekul och så inspirerande, särskilt eftersom det både är ett integrationsprojekt och ett konstprojekt samtidigt. Konst krossar språkbarriärer och man kan mötas kring det även om man inte talar samma språk. Själva mötet mellan ungdomarna är det viktigaste, konsten blir en ren bonus, säger Aje Thåli.

”Få dem att känna sig hemma”

Fyra av ungdomarna kommer från ett estetiskt gymnasieprogram i staden och fyra är nyanlända.

– Genom att ungdomar med olika ursprung och erfarenheter arbetar tillsammans och exponeras för varandras verkligheter, vidgas förhoppningsvis världen något och det blir mångfald på riktigt. De får dessutom chans att sätta sin prägel på staden och göra den till sin, en viktig aspekt för att känna sig ”hemma”, säger Lasse Westin, Falu kommuns representant i Falun Walk of Art, i ett pressmeddelande.

”Viktigast att alla är välkomna”

Tillsammans med Aje har ungdomarna tagit fram skisser på hur de vill dekorera staden som sedan godkänts av kommunen innan färgläggningen inletts.

– Innan vi började hade vi en workshop och diskuterade vad ungdomarna tyckte var viktigt i en stad – och de sa att det viktigaste är att alla är välkomna oavsett bakgrund, kön eller sexuell läggning. Därför kändes det givet att låna pridefärgerna till deras konst, säger Aje Thåli.

Projektet har nu varit igång i tre veckor och på fredag ska utsmyckningarna stå klara för allmän beskådan. Hittills har en betongtrapp fått ny skrud och just nu är ungdomarna i färd med att färdigställa pelarkonst i en galleria.

– Det har gått jättebra och flutit på så mycket bättre än jag hade kunnat hoppas. Och ungdomarna har även börjat umgås med varandra på fritiden – det är så fint att se.

ARTIKELN HANDLAR OM

Falun