Nu finns den farliga fästingen i Sverige

Foto: ”För att skydda sig kan det vara en bra idé att vaccinera sig”.
NYHETER

Taigafästingen, som kan sprida TBE-virus med hög dödlighet finns för första gången i Sverige.

– Den här formen av TBE-virus, Far Eastern, har ibland en dödlighet på upp till 30 procent, säger Thomas Jaenson, fästingforskare vid Uppsala Universitet.

Nu finns taigafästingen, som kan sprida TBE-virus med hög dödlighet, för första gången i Sverige. Det menar Thomas Jaenson, professor på institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet, som efter över 20 års letande har hittat bevis för att taigafästingen finns i Sverige.

Bär dödligt virus

Taigafästingen kan vara bärare av en typ av TBE-virus som är dödligare än hos de fästingar vi är vana vid i Sverige. Taigafästingen finns vanligtvis i Ryssland, Finland och Baltikum, men nu har den hittat till Haparandas och Kalix skärgårdar.

– Jag förstod omedelbart att det var taigafästingen, eftersom den fångstmetod vi använde vanligtvis fångar upp mest nymfer (stadiet mellan larv och vuxen fästing), men nu fångade vi nästan enbart vuxna fästingar, säger Thomas Jaenson.

”Dödlighet på 30 procent”

Analyser bekräftade att fästingarna på öarna i Bottenviken verkligen är taigafästingar. Taigafästingar som hittats på vissa platser i Finland har varit bärare av TBE-virus av sibirisk variant, som vanligtvis inte finns i Skandinavien. Men de kan också vara bärare av Far Eastern-varianten som orsakat hög dödlighet bland de som smittats och blivit sjuka.

– Den här formen av TBE-virus, Far Eastern, har ibland en dödlighet på upp till 30 procent av de som insjuknat, säger Thomas Jaenson.

Far Eastern-varianten är vanligare i östra Asien men finns även i Estland och västra Ryssland. Den har ännu inte hittats i Finland eller Sverige.

– Men det kan vara en tidsfråga.

Viktigt att vaccinera sig

Det finns i alla fall stor risk att taigafästingarna kommer att sprida bakterieinfektioner till människor runt Bottenviken, enligt Thomas Jaenson.

– Speciellt allvarligt är det om de sprider TBE-viruset, eftersom man bara kan behandla en del av symptomen. För att skydda sig kan det vara en bra idé att vaccinera sig.

Enligt Thomas Jaenson kan en förklaring till att taigafästingen förflyttat sig mot nordväst vara att det varmare klimatet är mer fördelaktig för taigafästingen och dess värddjur. Upptäckten har just publicerats på webbsidorna för tidsskrifterna Parasites and Vectors och Läkartidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fästingar

TBE