Massdöd av fåglar ett mysterium: ”Har dött av yttre våld”

Foto: Kajor och råkor har hittats döda på marken.
NYHETER

Ett 60-tal kajor och råkor har dött i Ängelholm.

Det rör sig varken om förgiftning eller sjukdom. Det enda som kan konstateras är att fåglarna dött av ”yttre våld”.

– Här är det någonting utöver det vanliga som har hänt, säger naturvårdshandläggare Maria von Post till Helsingborgs Dagblad.

Det var i maj som fåglarna hittades döda i ett flertal centrala delar av Ängelholm.

Ett 60-tal stora svartfåglar, kajor och råkor, låg döda på marken och kommunens kundtjänst fick in en mängd samtal från personer som hittat fåglarna, skriver Helsingborgs Dagblad, HD.

Fåglarna samlades in eftersom man inte visste om det kunde röra sig om en smittsam sjukdom och de skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som i sin tur skickade vävnadsprover vidare till USA för analys.

Har dött av yttre våld

Nu har provsvaren kommit och de visar att fåglarna inte blivit förgiftade eller drabbats av någon infektionssjukdom.

– Det känns skönt att konstatera att det inte rör sig om smittorsaker, men vi hade hoppats på att få svar på vad dödsorsaken var, säger kommunens naturvårdshandläggare Maria von Post till HD.

Tidningen skriver att det går att se att fåglarna dött av yttre våld, eventuellt blivit skrämda eller flugit in i något, eller att de förgiftats av ett ämne som inte upptäckts vid analysen och därefter insjuknat och fallit till marken.

”Något utöver det vanliga”

Fågeldöden fortsätter dock att vara ett mysterium för kommunekologen.

– Här är det någonting utöver det vanliga som har hänt. Men vi har inte fått in några samtal från någon som har sett eller hört något, så vi vill inte spekulera i vad det kan vara, säger Maria von Post till Helsingborgs Dagblad.

ARTIKELN HANDLAR OM