Jonas von Essen, minnesvärldsmästare.
Foto: Jessica Ahrling
Jonas von Essen, minnesvärldsmästare.

Han är mästare i pi – kan 15 000 decimaler utantill

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Jonas, 24: Jag lärde mig 300 siffror per dag

Jonas von Essen, minnesvärldsmästare.
Foto: Jessica Ahrling
Jonas von Essen, minnesvärldsmästare.

Jonas von Essen, 24, blev under lördagen svensk mästare i pi-decimaler när han radade upp 13 208 decimaler på fyra och en halv timme. Han lärde sig 15 000 decimaler på mindre än två månader.

– För fyra år sedan hade jag bara ett vanligt minne, säger Jonas till Aftonbladet.

Det är inte mer än fyra år sedan som Jonas råkade hitta en bok om hur man förbättrar sitt minne. Innan dess var han en kille med minne som vem som helst. Men teknikerna som lärdes ut i boken fascinerade Jonas och han började memorera siffror.

– Det verkade lite extra coolt med just siffror så jag började memorera dem. Sedan började jag tävla och nu så tänkte jag att jag skulle försöka slå det här pi-rekordet, det känns prestigefyllt, säger Jonas.

”Lärde mig 300 siffror per dag”

Pi är en matematisk konstant som bland annat representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter. Talet skrivs oftast som 3,14 och i förkortad form med decimaler som 3,1415926536. Det finns ett oändligt antal decimaler men Jonas nöjde sig med att ”bara” lära sig 15 000 av decimalerna för att slå det tidigare svenska rekordet på 12 345 decimaler.

– Jag tränade in 300 siffror per dag i nästan två månader. Jag läste in alla 15 000 decimaler men jag sade fel på siffra 13 209 så rekordet blev 13 208. Jag ville mest slå det gamla rekordet så resten över det blev mest en bonus. Nu vill jag komma upp i 100 000 decimaler, världsrekordet är på 70 030 decimaler, säger Jonas.

Minnesvärldsmästare

Jonas är, sin korta karriär till trots, redan tvåfaldig minnesvärldsmästare. Världsmästerskapen har hållits sedan 1991 och består av tio grenar där de cirka 300 deltagarna tävlar. Knepet till att lära sig så många siffror i följd är, tro det eller ej, bilder.

– Det låter kanske tråkigt men för mig är det som att jag inte memorerar en enda siffra. Jag byter ut siffrorna mot bilder. Varje tresiffrigt tal blir en bild. Sedan memorerar jag bilderna. När jag läser upp siffrorna blir det som att jag går en promenad och ser bilderna framför mig. Det blir mest som en lång, osammanhängande film.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN