Upplev världen med VR-glasögon – genom Aftonbladet

Publicerad 2016-11-22

VR-glasögon är årets julklapp 2016.

Den som redan nu har ett par kan uppleva verkligheten på extra nära håll – tack vare Aftonbladets revolutionerande satsning på VR-filmer.

Vi tar dig till platser långt borta för att se, känna och uppleva berättelsen på plats. Så här funkar det.

Aftonbladets nyhetsredaktion kunde i somras för första gången ta med Aftonbladets besökare ut i världen med hjälp av den nya tekniken.

Mångfaldigt prisbelönte fotografen Magnus Wennman och reportern Erik Wiman tog med sig den nya VR-tekniken till Malawi, ett av världens fattigaste länder. Resultatet blev reportage med en rad VR-filmer där läsarna tas med till landet på randen till en svältkatastrof som kan drabba 50 miljoner människor.

Tekniken gör att läsarna kommer extremt nära verkligheten och nästan får känslan av att själv vara på plats.

Nobelpriset och IS-kriget

Under hösten har Aftonbladet fortsatt satsningen på VR-filmer. Besökarna har bland annat kunnat närvara i rummet när Svenska akademien tillkännagav vinnare av årets nobelpris – och har fått följa med till Mosulfronten i kriget mot IS.

In i stridsfordon, med på farlig patrull – och ända in i övergivna IS-fästen.

Satsningen på VR fortsätter i Aftonbladet – välkommen att uppleva världen i 360 grader med oss.

SE DIG OMKRING I 360 GRADER Följ med vår prisbelönte fotograf ner i stridsfordon  In i IS-fästet  På livsfarligt patrulluppdrag

Fakta/Virtual Reality och 360-video, så fungerar det

Med VR (Virtual Reality) och video i 360-grader  fångar den nya kameratekniken upp allt som händer runt kameran. Tittaren blir sin egen bildproducent och väljer själv i vilken riktning man vill titta.

Det fungerar utmärkt att titta på videon direkt i dator eller mobil och navigeringen sker med muspekaren eller genom att röra mobilen eller dra med fingret på skärmen.

Vill man uppleva tekniken fullt ut kan man titta på videoklippen i speciella VR-glasögon. Antingen kan man köpa en så kallad Google Cardboard för ca 150kr vilket är en enkel kartonglösning där iPhone eller Android placeras. En dyrare variant från Samsung (Samsung Gear VR)  kan användas med vissa Samsung-modeller och man kan då avnjuta videoklippen på allra bästa sätt.

Dator: Starta klippet som vanligt,  dra muspekaren för att se dig omkring i alla riktningar.

Mobil: Rör mobilen i olika riktningar eller dra med fingret över videon för att se dig omkring.

Du behöver surfa via den senaste versionen av Aftonbladets  app för att kunna se 360-videon.

Google Cardboard: Klicka på den lilla ”cardboard”-ikonen nere i högra hörnet, videouppspelningen anpassas då för att kunna ses i kartonglösningen. Rör på huvudet för att se dig omkring.

Samsung Gear VR

I dagsläget går det tyvärr inte att titta på klippen direkt från vår app, men du kan genom GearVR-gränssnittet hitta klippen där de ligger på Aftonbladets Facebook-sida.

Följ ämnen i artikeln