Ung man döms för att ha dödat 22-åriga Alexandra Mezher

avJoakim Magnå

1 av 6

Alexandra Mezher, 22, blödde ihjäl efter att ha blivit knivhuggen i låret på HVB-hemmet där hon arbetade.

Nu döms en ung man till rättspsykiatrisk vård för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Det är en stor besvikelse för familjen. Vi kommer att överklaga, säger målsägarbiträdet Hans Gaestadius angående att mannen inte döms för mord.

Han döms även för försök till grov misshandel på en boende.

Händelsen inträffade på ett HVB-hem i Mölndal den 25 januari. Alexandra Mezher var ensam i tjänst den aktuella natten och morgonen. Mannen som nu döms för hennes död bodde där.

Göteborgs tingsrätt dömer mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Enligt rätten har han gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Dessutom döms han för försök till grov misshandel på en annan boende.

Kammaråklagare Linda Wiking hade yrkat på att han skulle dömas för mord och mordförsök.

Han ska även betala skadestånd på drygt 300 000 kronor till Alexandra Mezhers familj och till den angripne mannen.

Dessutom ska han utvisas ur riket och han förbjuds att återvända hit före augusti 2026.

Besvikelse hos familjen

Enligt målsägarbiträdet Hans Gaestadius är Alexandra Mezhers familj besviken över domen. De hade önskat att mannen dömdes till fängelse för mord.

– Jag talade med dem det första jag gjorde. Det är klart att de är besvikna. Har man mist en nära anhörig på detta sätt så kan det inte för en lekman framstå som något annat än ett mord. Det finns också juridiskt utrymme för det, säger han.

Målsägarsidan kommer att överklaga domen tillsammans med åklagaren.

– Tingsrätten anser inte att detta är mord, men det gör vi. Därför går vi vidare, säger Hans Gaestadius.

Sannolikt kommer man i samband med överklagandet också att begära överprövning av Rättsmedicinalverkets utlåtande om att mannen år psykiskt sjuk.

"Kan handla om en väldigt tråkig olycka"

Den dömde mannens advokat förklarar att han är nöjd med att hans klient inte döms för mord, men att det är helt fel att han döms för försök till misshandel. Han överväger att överklaga till hovrätten.

– Vi vill att åtalspunkt två ogillas och att det blir en annan rubricering avseende åtalspunkt ett. Det finns ett alternativt skeende som tingsrätten inte har beaktat, säger advokaten Claes Kennedy och fortsätter:

– Det kan handla om en väldigt tråkig olycka. Och sedan har det varit en kamp därefter om kniven i sig, därav skadorna. Vi anser också att utvisningsyrkandet ska hävas.

Hon förblödde

Alexandra Mezher knivhöggs tre gånger: i låret, i ryggen och på ena handen. Mannen hölls fast av andra boende på hemmet då polisen kom till platsen.

Hon förblödde som en följd av skadan i låret. Om kniven inte skadat artärerna hade hon sannolikt överlevt, enligt rättsläkarens rapport.

Attacken verkar ha kommit plötsligt.

– Vad vi kunnat få fram så har det varit en helt vanlig morgon. Ingen konflikt eller något tumult innan den här händelsen, sa Linda Wiking till Aftonbladet i samband med åtalet.

Den nu dömde mannen uppger att han varken erkänner eller förnekar brotten eftersom han inte minns något av händelseförloppet.

– Han har fortfarande ingen minnesbild av den här morgonen, säger Claes Kennedy.

Agerade medvetet

Tingsrätten skriver i sin dom att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att mannen orsakat Alexandra Mezhers död. Rätten beskriver hans agerande som "medvetet och alltså inte reflexmässigt eller annars ofrivilligt".

Däremot anser rätten det inte styrkt att mannen var medveten om att Alexandra Mezher riskerade att dö när han högg henne i låret. Han anses heller inte ha varit likgiltig till hennes öde.

"Han ska därför inte dömas för att uppsåtligen ha berövat Alexandra Mezher livet", skriver tingsrätten i domen.

Mannens ålder har varit omtvistad. Själv säger han att han är 15 år. Men en undersökning har visat att han åtminstone är över 18 år. Enligt tingsrätten ska han därför dömas som vuxen.

"Allvarlig psykisk störning"

Rättegången mot mannen avslutades den 17 juni. Göteborgs tingsrätt begärde då en rättspsykiatrisk undersökning.

Av Rättsmedicinalverkets utredning framgick att mannen lidit av en ”allvarlig psykisk störning” vid tiden för mordet.

Han ska även vid själva psykundersökningen ha haft en allvarlig störning. Läkarnas slutsats är att han "har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång”.

Göteborgs tingsrätt skriver så här om påföljden, rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning:

"Den som har begått ett brott under påverkan av en allvarlig psykisk störning ska dock i första hand dömas till annan påföljd än fängelse. Endast om det finns synnerliga skäl får rätten döma till fängelse. Några sådana skäl har inte framkommit. Tingsrätten delar därför bedömningen i det rättspsykatriska utlåtandet".

Var självmordsbenägen

Den unge mannen har tidigare bedömts vara självmordsbenägen och därför behövt övervakning dygnet runt.

Flera anställda har i förhör vittnat om att det slagits flera larm om att han hade en alldeles för allvarlig problematik för att tas om hand på boendet.

Men den extra personal som begärts in i samband med att han flyttades till HVB-hemmet i Mölndal hade ännu inte börjat när Alexandra Mezher höggs till döds.

ARTIKELN HANDLAR OM