”Priserna kommer att stiga i höst”

NYHETER

Dämpad bostadsmarknad under sommaren

1 av 2 | Foto: THINKSTOCK
Villapriserna i riket har i genomsnitt stått stilla den senaste månaden.

Villapriserna har sjunkit i Stockholm och Göteborg den senaste månaden och bostadsrättspriserna föll i snitt med en procent. Det visar de senaste rapporten från Svensk mäklarstatistik.

Villapriserna i riket har i genomsnitt stått stilla den senaste månaden, men i Stor-Stockholm och i Stor-Göteborg har priserna fallit med en procent. Under de senaste tre månaderna har villapriserna i Stor-Stockholm fallit med två procent. I Stor-Malmö har villapriserna gått upp med en procent under den senaste månaden.

HOX-index som mäter priserna på ett annat sätt visar på nedgång av villapriserna i riket med 1,1 procent under den senaste månaden och en nedgång på drygt två procent de senaste tre månaderna.

Dämpad marknad

Svensk mäklarstatistik skriver i ett pressmeddelande "antalet sålda villor och bostadsrätter nästan halverades jämfört med till exempel maj" och flera mäklare som TT pratat med har sagt att det varit en dämpad bostadsmarknad under sommaren.

"Det är tydligt att svenskarna har annat för sig under sommarmånaderna än att göra bostadsaffärer" och "nu i höst kan vi däremot vänta oss en rejäl rekyl där priserna med stor sannolikhet kommer att stiga på de allra flesta håll", skriver Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Upp senaste tolv månaderna

Bostadsrättspriserna föll med en procent den senaste månaden i snitt i riket. Mest föll priserna i centrala Malmö. Där var fallet på bostadsrätter minus två procent. HOX-index visar på en uppgång på nästan tre procent av bostadsrättspriserna i riket den senaste månaden och en uppgång i Stockholm under samma period med 3,5 procent.

Sett till de senaste 12 månaderna har bostadsrättspriserna i riket stigit med åtta procent och villapriserna med 11 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM