Nattligt skådespel när Perseiderna ”faller”

NYHETER

Årets himlaskådespel är här.

Meteorskuren Perseiderna bjuder på fler stjärnfall än någon annan gång på året.

– Jag kan garantera att det kommer att synas gott om stjärnfall, bara vi får klart väder, säger amatörastronomen Chris Allen till P4 Kalmar.

Varje år vid den här tiden bombarderas jorden med små partiklar från Swift-Turtle, i samband med att vår planet skär kometens bana.

Resultatet är det som vanligtvis kallas stjärnfall.

– Stjärnfall är det ju egentligen inte utan meteorer. Jag hoppas på sextio meteorer i timmen, kanske mycket mer än så, säger Chris Allen till P4.

Foto: Läsaren Mikael Amundsen från Svedala fångade ett stjärnfall på bild på tisdagskvällen.

De små meteorerna, ofta inte mycket större än ett sandkorn, passerar genom jordens atmosfär. Luften framför dem komprimeras vilket hettar upp meteoriterna och då uppstår ljusskenet som vi kan beskåda från marken.

Perseiderna går att se hela den här och nästa vecka. Som mest intensivt blir stjärnfallet den 12 augusti, alltså på fredag kväll. Men vädrets makter ser inte ut att vilja samarbeta.

– Som det ser ut nu blir det ostadigt väder med regnområden som passerar. Det gäller generellt för hela landet och det är egentligen inget ställe där det ser ut att bli så bra väder i nuläget. Man får räkna med att det är mulet och regnar, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden