Här är det slutsnusat för kommunanställda

Nu är det slutsnusat i Hammarö kommun.
Nu är det slutsnusat i Hammarö kommun.

I Hammarö kommun har de anställda tidigare haft rökförbud. Nu utökas det till att även gälla snus och andra tobaksprodukter.

– Väldigt många vet om att det finns en hälsofara., säger personalchefen Lars Rogemyr till Aftonbladet.

Från den 1 april i år kommer det att vara helt stopp för snusande för alla anställda och politiker i Hammarö kommun i Värmland.

Enligt Värmlands Folkblad skulle det kunna leda till uppsägning om någon bryter mot förbudet.

– Vi vill ha en tobaksfri arbetsmiljö. Grundinriktningen här är hälsan. Man vet att tobak innebär stora hälsorisker, säger personalchefen Lars Rogemyr till Aftonbladet.

”Inga tobakspoliser”

Det kommer dock inte göras några större kontroller av de anställda, istället hoppas kommunen att alla ska respektera de nya reglerna.

– Det blir svårt att kontrollera, vi kommer inte att ha några tobakspoliser. Vi kommer att informera alla. Väldigt många vet om att det finns en hälsofara. Vi hoppas att våra medarbetare och förtroendevalda ser möjligheten att kanske kunna sluta eller i alla fall minska.

Vad händer om ni kommer på någon med att snusa?

– Då får vi prata med den personen och informera om vad som gäller. Vi tror vi kan komma rätt långt bara genom att prata. Vi kommer att erbjuda tobaksstoppkurser både i grupp och individuellt.

”Betydligt farligare att röka”

Bland de anställda har reaktionen varit blandad men många accepterar ändå det nya förbudet. I tobaksbranschen är tongången dock mer upprörd.

– Det är fånigt eftersom det inte går att efterleva. Med tanke på att det är betydligt farligare att röka än att snusa, så borde kommunen klara av att skilja på rökning och snus, säger Patrik Strömner, generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen, till Sveriges Radio.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN