Trump kan ha sagt för mycket – pekas ut som förlorare

avNiklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Donald Trump pratade mest av alla deltagare i den senaste debatten – 15,59 minuter.

Och han kan ha snackat bort sina chanser att bli president och totalsågas nu för vad som kallas för ett ”illasinnad framträdande”.

– Om inte det här slår tillbaka mot honom så är det officiellt: Han är oslagbar, säger republikanske valstrategen Curt Anderson.

Debatten i ”fulspelsstaten” South Carolina blev en holmgång natten mellan lördag och söndag. Och förloraren i den verbala boxningsmatchen uppges inom det republikanska partiet vara en kandidat som är allt annat än ovan med tuffa ”ordatag”.

Miljardären Donald Trump som de senaste månaderna varit opinionens favorit snackade mest av alla deltagare i debatten och bedömarna menar nu att han kan ha sagt för mycket.

”11 september-linjen”

Trump gick hårt åt Jeb Bush för hans brors år vid makten och nyhetssajten Politico skriver att miljardären ”gick över 11 september-linjen”. Även publiken buade när Trump attackerade George Bush.

– Hur skyddade han oss när World Trade Center – ursäkta mig, sa Trump när buandet avbröt honom.

– Jag förlorade hundratals vänner!

Curt Anderson, republikansk valstrateg i South Carolina, säger att Trumps citat om 11 september enligt alla kända politiska strategier borde slå tillbaka mot honom. Men öppnar ändå för att den till synes teflonklädde presidentkandidaten kan undkomma även det här klavertrampet:

– Om det inte slår tillbaka mot honom är det officiellt: Han är oslagbar, säger Anderson till Politico.

Förlorare i debatten

Trump pekas också ut som förlorare i debatten i den undersökning Politico gör bland republikanska toppar från hela landet.

”Trumps attack på president George W Bush i South Carolina vara galaktiskt dum” säger en deltagare i undersökningen.

Över 54 procent av de republikaner som deltog i mätningen utpekar Trump som den stora förloraren, dock anges inte hur många som svarat.

Republikanerna i mätningen var heller inte imponerade av Trumps och Texassenatorn Ted Cruz interna slagutbyten.

”De här killarna är mobbare” säger en New Hampshire-republikan enligt Politico.

”Förvandlas till arrogans”

Även CNN:s debattexpert pekar ut Trump som den store förloraren av en lång rad anledningar, en av dem: hybris.

– Vi vill ha en president med självförtroende men när det korsar en gräns så förvandlas det till arrogans som avskräcker väljare, säger debattcoachen Todd Graham till CNN.

– Det vi vet säkert om Trump är att han gillar att kasta skit men han kan inte ta det.

Det republikanska etablissemangets kritik verkar dock rinna av Trump som vatten på en gås. Under söndagen har han öst ut citat på Twitter där han pekar ut sig som debattens segrare.

”Älskade debatten i går och nästan alla håller mig som vinnare” skriver han bland annat.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM