Äldre lurades av falsk läkare

NYHETER

Bedragaren har slagit till på flera orter

1 av 2

En falsk läkare lurar äldre på ett nytt, slugt sätt.

Mannen ringer folk som har läkarbesök inbokade och försöker få dem att köpa dyr medicin.

– Vi har konstaterat ett nytt tillvägagångssätt, skriver polisen och varnar för bedragaren.

Den senaste veckan har fyra äldre personer på olika orter i Dalarna och i Stockholm uppgett att de råkat ut för den falske läkaren.

Men polisen misstänker att fler har fått samtal från ­samme man.

– Vi tror att det kanske finns personer som utsatts för den här ”doktorn” men som inte anmält det till ­polisen, skriver polisen i Dalarna på sin hemsida.

De är angelägna om att fler anmäler för att kunna få en uppfattning om hur ­utbrett bedrägeriet är och för att kunna ringa in ­gärningsmannen.

Namngav sköterskan

I onsdags i förra veckan fick en äldre kvinna ett ­telefonsamtal där mannen presenterade sig som överläkare på medicinkliniken på Mora lasarett.

Han kände till att hon hade ett ­inbokat besök hos en sköterska som han namngav och försökte lura kvinnan att betala 28 000 kronor för en ”ny revolutionerande blodtrycksmedicin” som han påstod att hon behövde.

Hämtas på apotek

Kvinnan ombads sätta in pengarna på ett bankkonto. Dessa skulle hon sedan få tillbaka från Försäkringskassan. Medicinen skulle hon få av sköterskan i samband med besöket.

– Vi ser mycket allvarligt på det här och vill varna ­äldre och personer i äldres närhet, som anhöriga och hemtjänstpersonal, säger landstingsjurist Lena Jönsson till Dalademokraten, och påpekar att ingen landstingsläkare skulle ringa hem och erbjuda medicin som patienten skulle betala för.

– Det är mycket viktigt att få fram. Läkare skriver ut ­recept som patienten ­hämtar på apotek och som ingår i högkostnadsskyddet, ­säger hon till tidningen.

Dagen efter det första ­telefonsamtalet, i torsdags, fick landstinget kännedom om ytterligare två fall.

Det ena är knutet till samma vårdcentral i Mora. Det andra till vårdcentralen i Hedemora, där den falske läkaren ville ha 22 000 kronor.

Utreds internt

Tillvägagångssättet har varit detsamma enligt polisen.

Den falske läkaren ­erbjuder medicin antingen genom ett personligt möte där kontanter kan över­lämnas eller genom att den äldre sätter in pengar på ett visst konto.

Hur bedragaren kunnat känna till personernas ­diagnos och inbokade ­läkarbesök är oklart. Landstinget Dalarna har kontrollerat de drabbades journaler och har i dagsläget ­ingen misstanke om ­dataintrång. De utreder nu händelserna internt.

Andra landsting

Polisen är dock övertygad om att det finns fler drabbade i andra delar av landet. Bland annat ett fall i Stockholm.

– Vi vet att äldre också i andra landsting har fått samtal från sannolikt ­samma man, ­säger ­polisens press­tales- man ­Stefan Dangardt som inte hört talas om något ­liknande tidigare.

■ ■ Har du råkat ut för detta? Ring polisen på tel: 11414.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Mora

Hedemora

Brott