Bilist försökte hindra ambulans under utryckning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Den kritiskt sjuka patienten kördes mot sjukhuset i över 120 kilometer i timmen.

Då dök en svart personbil upp ur dimman och hindrade ambulansens framfart.

– Den gasade förbi oss, tvärnitade, körde om igen – det var någon form av ”chicken race”, säger Georg Glad, 28, som körde ambulansen.

Ambulanssjukvårdaren Georg Glad och hans kolleger fick vid 23.30-tiden på onsdagskvällen larm om en kritiskt sjuk patient som skulle köras till Södersjukhuset i Stockholm.

När de hämtat patienten och kört upp på väg 73 såg Georg en svart personbil som körde påfallande sakta.

– Det var halt och dimmigt, jag tänkte bara att personen tog det lugnt. Vi körde i 120–130 kilometer i timmen när bilen plötsligt susade förbi oss, svängde in framför och tvärnitade.

Georg bromsade, väjde och tutade.

– Den första inbromsningen reagerade jag inte så mycket på. Det är sådant vi måste vara beredda på i vårt yrke, att folk får panik och tvärnitar när de ser blåljus. Men sedan gjorde personen det om och om igen – gasade förbi oss, bromsade, försvann i dimman bakom ambulansen, körde om oss igen – det var någon form av ”chicken race”.

”Fördröjer patientens vård”

Klockan 23.48 larmade Georg polisen. Strax efteråt försvann den svarta personbilen vid Globen.
– Det var väldigt obehagligt eftersom jag försökte köra bilen på ett säkert sätt till sjukhuset med den här kritiskt sjuka patienten. Det fördröjer ju hans vård. Patienten levde dock när vi lämnade honom på sjukhuset.

Georg Glad säger att det inte råder något tvivel om att personen som körde den svarta bilen försökte hindra ambulansens framfart. Däremot finns det inget som tyder på att brottet var riktat mot den specifika patienten.

– Det var en standardkörning på så sätt att det handlade om bröstsmärtor som vem som helst kan få.
I dimman hann Georg inte uppfatta den svarta bilens registreringsnummer.

– Jag vet bara att det var en svart bil, säger han.
Polisen bekräftar att de tagit emot ett larm från ambulansen.

– Det var en ambulans som ringde hit klockan 23.48 i går kväll vid trafikplats Gubbängen/Sköndal. Den behövde hjälp att stoppa en personbil som körde ett så kallat chicken race. Sedan försvann bilen, troligen in till stan. Som jag förstår har vi inte ens hunnit dit, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

”Blivit helt annan vardag”

Georg Glad berättar att han och hans kolleger har fått stöd efter händelsen.

– Falck Ambulans har en väldigt bra organisation och hör av sig efter sådana här incidenter. Vi har blivit väl omhändertagna av vårt företag. Men jag var väldigt upprörd efteråt.

Han upplever att den här typen av incidenter har blivit vanligare under de fyra år han jobbat som ambulanssjukvårdare.
– Det har absolut blivit värre. Det är stenkastning, bilar som blir sönderslagna, kolleger som blir nedbrottade. Det har blivit en helt annan vardag för oss. Det är väldigt tråkigt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN