Broolyckan i Södertälje

Polisen hoppas lösa broolyckan med svart låda

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Polisen vet fortfarande inte varför Viola Beach körde genom två bommar och dödsstörtade ned i Södertälje kanal.

Nu hoppas man att bilens ”svarta låda” kan ge svar.

– Det är en databox som kan ha en minnesfunktion över vad som hänt i bilen, säger Lars Berglund, förundersökningsledare hos polisen.

Ännu efter tre veckor så vet polisen inte varför Viola Beach och deras manager körde ned från motorvägsbron över Södertälje kanal, trots blinkande varningslampor och nedfällda bommar.

– Nej, vi funderar ju väldigt mycket på vad som kan ha hänt och det är många teorier som varit uppe för diskussion: Fel på bromsarna, att de somnat eller att de var påverkade, säger Lars Berglund.

En efter en har teorierna kunnat avfärdas. Förra veckan gav en preliminär obduktionsrapport inga indikationer på att föraren skulle ha varit påverkad.

På övervakningsfilm från bron ses hur bilen bromsar in när den når fram till kön med väntande fordon.

– Som det ser ut på filmen är föraren väl medveten, vilket talar emot att han skulle ha sovit eller liknande, säger Lars Berglund.

’Hoppas på svarta lådan’

För att få reda på vad som fick bilföraren att trotsa både blinkande rödljus och två nedfällda bommar finns inte många fler spår att gå på.

Polisen hoppas att bilen, en hyrbil av märket Nissan, ska kunna ge svar genom en analys av dess ”svarta låda”, eller databox.

– Databoxen är något som vi har tillvaratagit i samband med den tekniska undersökningen, men den är så beskaffad att inte vem som helst kan ta ut data från den. Man måste gå till fabrikanten och be om att få ut data, men det har vi inte fått än, Lars Berglund.

Databoxen styr funktioner i bilen och kan också ha en minnesfunktion där man kan se vad som skett och vilka manövrar som gjorts.

– De finns på fabrikantens eget initiativ och de har ingen skykdighet att lämna ut till polis, men i det här fallet ska vi så vitt jag vet få ut det som finns. Men vi har inte fått det än, säger Lars Berglund.

Byter fil och försvinner

Inom en till två veckor hoppas polisen också kunna få ett slutgiltigt svar på om föraren haft alkohol i blodet, även om det inte verkar som att där funnits några större mängder.

Man hoppas också kunna få definitivt svar på om bromsarna fungerat som de ska.

– Men de har sett ut att fungera på videoupptagningen. Vi väntar dock tills vi får slutgiltigt svar. Men det tar tid eftersom bilen legat i vattnet och sedan kommit upp i frysgrader. Då ska det tinas innan man plockar isär allt och tittar på det. Det tar tid, säger Lars Berglund.

På videoupptagningen från platsen beskriver Berglund att bilen kommer fram till kön av väntande bilar, bromsar och byter fil innan den försvinner bakom en lastbil och ur bild.

SE OCKSÅ

Trafikverkets bilder från broolyckan

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Broolyckan i Södertälje

Södertälje

Viola Beach