Tilde talar ut om kokainet

NYHETER

Vid 13 tar hon droger - Tre år senare testar hon kokain

Foto: dömdes för knarkbrott Som kändisbarn hade Tilde Fröling det lätt att komma in på krogarna trots ung ålder. Redan vid 16 testar hon kokain första gången, sedan rullar det på in i ett missbruk och slutligen en rättegång med en villkorlig dom. I dag har hon slutat ta droger. "Jag vill aldrig utsätta mig själv eller andra för det här igen", säger hon.

VISBY

Hon är filmstjärnan som dömdes för knarkbrott.

Nu berättar skådespelerskan Tilde Fröling, 24, för första gången om sitt kokainmissbruk och hur hennes uppväxt som kändisbarn har präglats av droger.

- Jag började redan som 13-åring, säger hon.

Foto: 11 juni och dagarna därefter kunde alla läsa hur Tilde Fröling blivit misstänkt för narkotikabrott. Nu berättar hon för Aftonbladets Daniel Nyhlén om den svåra tiden.

Midnatt, den 9 juni 2004 i Solna. Tilde Fröling ligger i soffan och tittar på filmen "Uppdraget" med Al Pacino.

Hon tar precis en sista tugga av prinsesstårtan på bordet när hennes lägenhet plötsligt stormas av tio civilklädda poliser.

- Jag är en ganska tuff tjej, men just då kände jag mig helt maktlös. Det var som i en film, men samtidigt fattade jag varför de var hos just mig, berättar hon när vi träffas i Visby där hon vilar ut.

Tillslaget var ingen slump. Hennes 27-årige pojkvän, en misstänkt knarklangare, greps minuterna före utanför bostaden.

Flera missbrukare

I parets umgängeskrets fanns dessutom flera missbrukare som krogkommissionen bevakade.

Tilde misstänks för narkotikabrott och förs till Västerortspolisen. När hon klär av sig naken framför en kvinnlig polis kommer paniken krypande.

- Det var ett skräckscenario. Hur tuff jag än må vara så kände jag mig oerhört liten i den där cellen. Allt var bara svart, säger hon.

När polisen gör husrannsakan i hennes lägenhet finner de kokain. Skådespelerskan anhålls.

- Jag sorterade tvätt när jag hittade påsen som jag slängde bland kläderna i en byrålåda. Men när jag greps var jag inte påverkad som det har stått i tidningarna.

I tre dygn sitter Tilde Fröling fängslad. Hon har ångest, gråter och skäms.

- Jag tappade ansiktet för alla som betyder något för mig. Jag kände en så djup skam inför min familj och mina vänner. Hela mitt liv rasade ihop"

Tre dagar senare äger häktningsförhandlingarna rum. Tilde är nervös, biter på naglarna, men bara fem minuter innan förhandlingen inleds släpper kammaråklagare Ingrid Olsson henne fri i väntan på rättegång.

- Det var en oerhörd lättnad, samtidigt som jag mådde jävligt dåligt efteråt.

Mamma väntade

Vid polishuset på Kungsholmen väntar hennes mamma, en blek Eva Fröling, nervöst i en taxi.

- När jag såg mamma i taxin så brast allt. Vi bara grät och kramade varandra, berättar Tilde.

Det blir en jobbig tid för familjen Fröling. För Tilde är löpsedlarna värst.

- Jag målades ut som en filmstjärna i kokainhärva. Det kändes så främmande. Jag är ju bara ett kändisbarn som har testat på den här branschen, säger hon.

- En tidning gjorde dessutom sken av att jag hade gömt kokainet i mina trosor. Det var bara lögn och kändes oerhört förnedrande.

Fel pojkvänner

I dag mår Tilde Fröling bättre. Hon har nära till skratt, men trots det söta flickleendet är hennes ögon sorgsna.

Tildes uppväxt i Stockholm var fylld av problem. Hon fastnade för fel pojkvänner och under vissa perioder lever hon på ungdomshem.

Som 13-åring testar Tilde droger för första gången

- Allt svajade omkring mig. Det var lätt att ta till ytterligheter för att hitta en slags trygghet. Jag hittade en del av det i droger och den gemenskapen som finns kring dem.

Som dotter till de kända skådespelarna Eva Fröling och Örjan Ramberg var det lätt för henne att som ung komma in på krogen. Ett kändisbarn får snabbt nyckeln till trendklubbarna vid Stureplan i Stockholms city.

Tilde är bara 16 år när hon för första gången testar kokain.

- Det är så lätt om du hamnar i fel sällskap. Det krävs inte mycket innan du börjar ta den här skiten. Det är som med godis, om du blir bjuden och påmind hela tiden så äter du. Till slut vänjer du dig och känner suget.

Hur har du stöttats av dina föräldrar?

- De har varit fantastiska. Mamma var naturligtvis både arg, frustrerad och orolig. Pappa var lugnare och förstod mig på ett annat sätt. Och sen har jag en underbar mormor som jag kan prata med allt om.

Tar du droger i dag?

- Nej. Jag vill aldrig utsätta mig själv eller andra för det här igen, säger Tilde.

Hon drar ett sista bloss på cigaretten.

- Jag har sabbat alldeles för mycket för mig själv genom det här. Jag snackar inte för att folk ska tycka synd om mig, utan för att jag vill berätta hur jävligt det kan bli om man håller på med den här skiten.

Vid rättegången den 13 juli dömdes Tilde Fröling till villkorlig dom för narkotikabrott.

I dag reser hon utomlands för att delta i TV3:s kändisversion av "Expedition: Robinson".

Kända svenskar som berättat: Vi använde kokain

Daniel Nyhlén