Palestinier i krismöte efter kidnappningarna

NYHETER

Arafat stoppade ministerns avskedsansökan

Gaza

Den palestinska regeringen satt på lördagen i ett snabbinkallat möte för att dryfta den säkerhetskris och det sönderfall inom palestinska organ som efter en serie kidnappningar i Gazaremsan blir alltmer uppenbara.

Att döma av reaktioner från militanta grupper under lördagen tycks en del av de beslut den palestinska ledningen fattar nu enbart förvärra läget.

Premiärminister Ahmad Quray lämnade tidigt på dagen in sin avskedsansökan till Yasser Arafat, men den palestinske presidenten vägrade att godta den. I stället försökte Arafat ta udden av den kritik som i mycket gäller honom personligen genom att fatta ett beslut som han pressats till länge: att tukta sin ymniga flora av säkerhetstjänster, från åtta till tre.

Kidnappningar

Efter flera kidnappningar i fredags infördes undantagstillstånd i Gazaremsan av det säkerhetsråd som Arafat leder. Bevakningen av offentliga byggnader liksom av nyhetsbyrån Wafa förstärktes och permissioner för säkerhetspersonal drogs in.

Bland andra hade fyra franska hjälparbetare kidnappats av beväpnade palestinier som ville sätta press på Arafat att genomföra reformer. Hjälparbetarna, två män och två kvinnor, hölls fångna i flera timmar i Röda halvmånens lokaler i staden Khan Younis innan de släpptes.

Samma dag hade en palestinsk väpnad grupp rövat bort och frigivit polischefen Ghazi al-Jabali i Gaza.

Dessutom har en palestinsk förbindelseofficer med den israeliska armén gripits och hålls fängslad i ett hus i Khan Yunis av underlydande som han försökt avskeda.

Tappar greppet

Två säkerhetschefer ansökte i fredags om avsked. Både chefen för Arafats säkerhetspolis i Gaza och chefen för underrättelsetjänsten, Amin al-Hindi, bestämde sig för att avgå "på grund av kaostillståndet och bristen på agerande hos det palestinska självstyret beträffande reformer".

I praktiken existerar ingen palestinsk statsmakt i de isolerade rutor som de palestinska områdena består av sedan Israel återockuperade dem 2002. I byar och städer måste folk klara sig själva. På många håll stiger ilskan över att Palestinska myndigheten tillskriver sig en förmåga att agera som den inte längre har.

Både kidnappningarna och aktionen mot förbindelseofficeren i Gazaremsan vittnar om att Arafats maktapparat har allt mindre kontroll både över militanta organisationer och över missnöje i de egna leden.

Protest och varning

Arafat lever själv som fånge i Ramallah på Västbanken, bevakad av israeliska soldater sedan ett par år.

Han har kritiserats - både i omvärlden och bland palestinier - för sina åtta säkerhetsorganisationer. På lördagen godkände han till sist, i linje med krav från egyptiskt håll, att de ska minskas till tre: polis, säkerhet och underrättelseväsen.

Säkerhetsorganisationens chef blir Arafats släkting Musa Arafat. Beslutet väckte omedelbara protester från al-Aqsamartyrernas brigader. Gruppen - som inte tillhör islamistlägren, utan har uppstått ur Arafats egna led - kallade i ett uttalande Musa Arafat för "en symbol för korruption" och varnade för följderna, inklusive inbördes strider.

Polisen ska ledas av generalen Said al-Ajiz. Underrättelseväsendet kommer som förr att ledas av Amin al-Hindi; han rapporterades på lördagen vara redo att fortsätta på sin post.

TT-AFP