Restaurang fick bästa betyg – trots att den inte fanns

NYHETER

Skandalen skakar matbibeln Michelin

Foto: Numera existerar lyxrestaurangen i Oostende...

Ledningen för gourmetbibeln Michelin rodnar upp över öronen och drar tillbaka hela den belgiska upplagan.

En restaurang i Oostende fick strålande betyg, trots att den inte existerade när betyget skrevs.

Foto: matbibeln För många matintresserade är Guide Michelin som en bibel.

Utöver två gafflar fick den en gourmandutmärkelse, som tecken på verkligt bra mat för hyfsat pris. Men ingen i denna värld, och definitivt inte den prestigefulla restaurangguidens inspektörer, hade varit där och ätit. Det enkla skälet är att Ostend Queen öppnade 8 januari i år, långt efter det att guiden hade gått i tryck.

Skamsen chef

Skandalen exploderade häromdagen, som ett ägg i en mikrovågsugn, lagom till att 2005 års upplaga hade börjat packas upp på hyllorna i bokhandeln. Då fanns ingen tillhands att förklara, bara en förvånad och kanske lite skamsen chef för restaurangen gick att uppbringa. Det kanske var lite tidigt att få det betyget, tyckte denne.

Nu har den franska ledningen för förlaget som ger ut Michelinguiden skridit till verket och beslutat att dra tillbaka hela den belgiska upplagan på 50 000 exemplar. Det beräknas kosta uppemot 3 miljoner svenska kronor.

Men vad är det mot att få ett rykte som en misslyckad sufflé?

Goda relationer

Förklaringen till varför det gick som det gick tycks vara att något var ruttet på redaktionen. Att restaurangen alls fanns med, och det höga betyget, sägs bero på att presschefen för den stjärnkock som står som konsult för Ostend Queen tycks ha haft extra goda relationer med redaktionen. Renommét räckte, liksom.

Lars Larsson/TT