Saddams ande skrämmer inte längre irakierna

NYHETER

Irakierna trotsade dödshoten och visade att de verkligen vill ha demokrati.

Om valdeltagandet stämmer är resultatet en kraftig spark mot terrorister och motståndsmän.

Saddams ande vilar inte längre över Irak.

Valet vann över våldet.

Ett valdeltagande på över 60 procent är högre än i de flesta amerikanska presidentval. Med den inte oväsentliga skillnaden att amerikanska väljare inte behöver vara rädda för att bli dödade av en bilbomb samtidigt som de fyller i valsedeln.

Siffrorna på valdeltagandet är osäkra. Givetvis ligger det i den irakiska regimens intresse att få ett så högt deltagande som möjligt. Fusk kan inte uteslutas.

I stort sett inga internationella valobservatörer har funnits på plats. De få utsända journalisterna kan av säkerhetsskäl bara röra sig i mycket begränsad omfattning.

Alldeles oavsett verkar irakierna ha röstat i betydligt större utsträckning än många vågat hoppas.

Skrämseltaktiken fungerade inte

De festscener och den glädje som uttryckts vid ett antal vallokaler visar att många irakier är beredda att slåss för rätten att fritt få välja sina ledare. Under diktaturen kunde de rösta men bara på Saddam. Demokrati må vara en främmande fågel i Irak men det är många som vill mata den.

Trots nio självmordsbomber bara i Bagdad var valdagen en av de lugnaste i Irak på länge. I vilket annat land som helst hade det varit en katastrof. Men de fruktade spektakulära attackerna med massor av döda uteblev.

Motståndsrörelsens och terroristernas taktik att skrämma väljarna att stanna hemma fungerande inte. I stället gav väljarna ett kraftfullt besked att de vill ha ett slut på det eviga blodbadet.

Andrum för Bush

Även om irakiska folket är valets stora segrare så finns det en till, USA:s president George W Bush.

Efter månader av dåliga nyheter i Irak kom det äntligen en god. Bush är den som hållit stenhårt på att valet skulle hållas som planerat.

Framgången innebär att presidenten kan hålla alla handlingsvägar öppna. Han kan motivera ett successivt tillbakadragande av amerikanska trupper. Men också att de ska stanna tills de irakiska säkerhetsstyrkorna är fullt utbildade att ta över.

Valresultatet innebär inte på något sätt ett godkännande av den amerikanska ockupationen men ger en hårt trängd Bush en smula andrum.

Resultatet innebär inte heller ett slut på våldet eller folks umbäranden.

Bombdåden och kidnappningarna fortsätter.

Med valdagen överstökad är åter vatten och el irakiernas främsta prioritet.

Men de kan gå lite rakare i ryggen.

Wolfgang Hansson