- Ni måste lita på mig

NYHETER

Pappans nya vädjan till kidnapparna

1 av 4 | Foto: TOPPHEMLIGA SAMTAL Fabian Bengtssons pappa har fört flera topphemliga samtal med sonens kidnappare. Kidnapparna har krävt mångmiljonbelopp i lösesumma - utbetalat i euro. Men ingen överenskommelse om utväxling har nåtts. Nu vädjar pappan om besked från kidnapparna på Sibas hemsida.

GÖTEBORG

I de topphemliga telefonsamtalen kräver Fabian Bengtssons kidnappare:

-Vi vill ha miljonerna i euro.

Men männen har ännu inte förklarat hur utväxlingen ska gå till. Nu vädjar pappa Bengt Bengtsson om besked.

Strax efter klockan 17 i går lät han lägga ut ett nytt meddelande på företaget Sibas hemsida:

"Ring mig omedelbart. Jag behöver tala med er. Detta kan inte vänta. Vi måste diskutera hur det skall gå till. Ni måste lita på mig.

/Bengt"

Texten riktar sig direkt till kidnapparna och antyder att förhandlingarna är långt gångna.

-Vi fick veta att familjen ville ha in ett meddelande på hemsidan, säger Johanna Eurén, informationsansvarig på företaget.

Betalt i euro

Kidnapparna och familjen Bengtsson har den senaste tiden fört flera samtal via telefon, enligt källor med insyn i utredningen.

Männen pratar på svenska, ställer flera krav och vill ha mångmiljonbelopp i lösesumma. Pengarna ska betalas ut i eurosedlar.

-Det är smart av dem att inte välja svenska kronor. Euro är svårare att spåra och går att använda i en stor del av Europa, säger en källa.

Officiellt tiger polisen, men allt talar för att man visste om meddelandet i förväg.

-Vi känner till meddelandet och kommenterar det inte ytterligare, säger Jan Bertilson, polisens informatör.

Detta är andra gången som familjen Bengtsson använder sitt företags hemsida som kanal till kidnapparna.

Kollar IP-nummer

Polisen kan i teorin undersöka vilka som har läst hemsidan. På Sibas dataserver loggas alla IP-nummer (efter engelskans Internet Protocol). Det är unika nummer som kan härledas till en internetoperatör och därefter, i nästa steg, till en enskild dator.

-Gärningsmännen finns förstås bland IP-numren. Men att hitta dem är i princip omöjligt. IP-numret i sig utgör heller inget bevis för att besökaren har varit med om kidnappningen, säger en poliskälla.

Namn borde dykt upp

Hemsidan kan ha haft hundratusentals besökare. Att identifiera kidnapparnas IP-nummer är som att leta efter en nål i en höstack.

I jakten på männen har polisen förhört mängder av kända brottslingar i Göteborg. En person med god inblick i kriminella kretsar säger:

-Alla känner en stor oro. Spaningsarbetet stör hela Göteborg. Ingen vågar göra något nu när polisen vänder på varenda sten.

Han är förvånad över att ingen tycks veta vilka gärningsmännen är.

-Efter snart 14 dagar borde namnen ha kommit fram, säger han.

Experterna om det nya brevet

Tidigare:

Kerstin Danielson