- Helge var en illusion

NYHETER

Peter Gembäck om vännen som blev en mardröm

Foto: DOMEDAG I KNUTBY Peter Gembäcks tidigare vän har fått sin dom - livstids fängelse. Gembäck är inte förvånad, men "pastorn" känns avlägsen för honom. "Den Helge jag trodde jag kände finns inte, han var en bubbla som sprack."

KNUTBY

Det är Knutbys domedag.

På en sliten trädgårdsbänk sitter pastor Peter Gembäck och talar om sin tidigare vän, livstidsdömde Helge Fossmo, som en ond dröm.

- Helge var en illusion, en bubbla som sprack.

Foto: FÖRSAMLINGSHUSET Trots alla skriverier har ingen lämnat församlingen sedan rättsprocessen började, enligt Peter Gembäck. "De drivs av sin privata övertygelse", säger han.

Knutby, fredag, 14.00:

Framför den nymålade mordvillan lunkar en ung manlig församlingsmedlem fram med en skottkärra. Samtidigt, några mil bort i tingsrätten i Uppsala, trängs journalister i kalabaliken framför receptionen när buntvis med domar delas ut.

Det är pastorns domedag.

Församlingens äldstebroder Per-Arne Waldau, granne till pastorsvillan och pappa till den 26-åriga

"älskarinnan", håller inte med.

"Första halvlek"

- Det här är bara första halvlek, domen kommer att överklagas. Än är det ingen som kan andas ut, luta sig tillbaka och tänka att det är över.

Han blir tyst en stund.

- För alla inblandade handlar det här i slutändan bara om att överleva det här på bästa sätt.

Knutby är semesterslött och församlingshuset ligger öde.

Några hundra meter bort, på en sliten bänk i sin trädgård, sitter pastor Peter Gembäck.

Han talar avspänt på sin Skaraborgsdialekt.

- På något märkligt sätt har Helge förvandlats till en avlägsen tidningsfigur för mig. Han blir någon slags Tony Olsson. För mig är han bara "pastorn".

För församlingen är Helge Fossmo en illusion.

- Den Helge jag trodde jag kände finns inte. Han var en illusion, en bubbla som sprack. Jag tror att många inom församlingen känner precis så.

Trötta på publiciteten

Gembäck nåddes direkt av beskedet om domen i går eftermiddag.

- Jag är inte förvånad alls över domen. Det var ungefär detta jag trodde. Men domen har inte vunnit laga kraft och kommer att överklagas. Men någonstans finns ändå en känsla inom församlingen att detta snart är över. Församlingsmedlemmarna är innerligt trötta på publiciteten.

Trots hårda kritikstormar och sektan-klagelser står de fast.

Och pastor Gembäck menar att inte en enda medlem har lämnat församlingen sedan rättsprocessen och skriverierna började.

- Vi har beskyllts för att vara en toppstyrd och kontrollerande församling, vi har beskyllts för att vara en sekt. Hade då inte många passat på att fly fältet i det läget? Nej, medlemmarna drivs av sin privata övertygelse. Inget annat.

Claes Petersson