Säpos bevis: recensioner

NYHETER

Nu har Guillou sett Säkerhets-
polisens hemliga handlingar

1 av 4 | Foto: TERRORISTMISSTÄNKT Efter många års kamp har Jan Guillou fått tillgång till delar av sin Säpo-akt. Men inte allt, viss information hålls fortfarande hemlig och det han fått se har bara gjort honom arg.

Några mindre smickrande bokrecensioner.

En anteckning om en avslagen ansökan från Hemvärnet.

Säpos hemligstämplade handlingar om Jan Guillou handlar mindre om terror och mer om boken Den demokratiske terroristen.

Författaren och journalisten Jan Guillou har efter många års kamp nu fått tillgång till delar av sin Säpo-akt.

Men de handlingar han har fått ut gör honom enbart förbannad.

- Det här ger en tydlig indikation på deras intellektuella nivå. All hemlig polis i hela världen som är uppjagade i den här terroristjakten får idiotinformation om mig. Det är skadligt, farligt och kränkande.

Kontakter med öst

I Säpos akt om Guillou finns anteckningar om domen för spioneri, ett antal artiklar skrivna av Jan Guillou själv och recensioner av boken Den demokratiske terroristen.

I Säpo-akten finns också en anteckning under rubriken "kontakt, Terrorverksamhet" om att Jan Guillous namn och adress hittats i en husrannsakan gällande ett attentat i dåvarande Västtyskland och en kommentar om att hans bolag Moviola har kontakt med Ryssland.

- Vad gäller husrannsakan så kallades jag som vittne av tyska staten, och en advokat hade mitt namn. Sedan så spelade vi in Fiendens fiende i Moskva - jag undrar om Peter Haber också har en "file" hos Säpo.

Delar av sin akt har han inte fått tillgång till - trots överklagande av Säpos beslut till både kammarrätten och regeringsrätten, som inte prövar frågan.

Peter Waldenström är polisintendent på Säpo och beslutsfattande i Jan Guillous ärende.

Varför har Säpo sparat recensioner av Jan Guillous bok Den demokratiske terroristen i sina arkiv?

- Vid den tidpunkten de samlades in tyckte man att det hade värde för verksamheten, säger han.

Vilket värde har dåliga recensioner?

- Det vet jag inte eftersom det är rätt länge sedan. Generellt när man tittar på en del handlingar kan man höja på ögonbrynen och undra varför de finns där. Men saker kommer i en annan belysning många år efteråt.

Christina Larsson