"Ungdomarna är helt förkrossade"

NYHETER

Krisgrupp hjälper Unga Örnar-gruppen - som vill fortsätta sin resa efter tragedin

Foto: Här från Abiskoliftens dalstation åkte ungdomarna upp på fjället på förmiddagen.

Snabbt efter olyckan sammankallades kristeam både från Norge och Sverige som fick till uppgift att stödja ungdomarna i chocken.

– Det kommer ta tid för dem att komma det här säger Inger Daimar, sammankallare i Kiruna kommuns krisgrupp.

De runt 40 ungdomarna, mellan 15 och 22 år, var på ett europeiskt läger för Unga örnar när olyckan inträffade.

Med i gruppen fanns ungdomar från Kiruna, Narvik, Polen och Ryssland som tillsammans hade rustat sig för att få njuta av den Svenska fjällprakten.

– Ungdomarna har redan blivit mycket nära vänner. Självklart är de helt förkrossade, säger Unga Örnas ledare på plats Majvor Johansson.

Krisgrupp sattes in

När räddningstjänsten blev informerade om olyckan gick snabbt ett larm vidare till Kiruna kommuns krisgrupp.

– Jag försökte snabbt få ihop ett gäng som var vana vid krishantering. Tyvärr är det ju semestertider så det var inte så lätt, säger Inger Daimar, sammankallare i Kiruna kommuns krisgrupp.

Men till slut lyckades hon få ihop en sjuksköterska, en psykolog och tre socionomer som omedelbart satte sig i en bil och åkte knappt tio milen upp till olycksplatsen.

Skulle till Norge

När de anlände var ungdomarna tillsamman med sina ledare samlade i turisthotellets matsal i Abisko, där någon hade brett smörgåsar till ungdomarna.

– De försöker föra samtal med dem, och prata igenom det som har hänt, vilket är lika svårt som nödvändigt. Enligt de uppgifter jag har fått fungerar samtalen bra. Men med tanke på vad de har varit igenom kommer de nog ta lång tid innan de har kommit över det som har hänt, säger Daimar.

Vill fortsätta resan

Norrlandslägret är ett samarbetsprojekt mellan ryska, polska, norska och svenska Unga örnar.

Tanken är att ungdomarna ska lära känna varandras kulturer bättre och knya kontakter utomlands.

Enligt Johanson planerade gruppen, trots det som har hänt, att fullfölja sin resa som inleddes redan 19 juli. Först på tur stod på tisdagskvällen Björkliden, där det vankas mat, och sedan ska de vidare till norska Narvik.

"Viktigast att hålla ihop"

– Vi måste försöka gå vidare, även om det känns svårt. Ungdomarna vill själva fortsätta resan, så det känns som det enda rätta. Nu är det viktigaste att hålla ihop, säger Johansson.

Anna-Maria Carnhede