Enorm förödelse vid tågstationen

Publicerad:
Uppdaterad:

Skola helt utblåst vid katastrofen i Nordkorea 76 skolbarn döda

1 av 3 | Foto: REUTERS
En stor krater bildades vid tågexplosionen.

Här är första bilderna efter tågkatastrofen.

På lördagen anlände internationella hjälparbetare och olyckans omfattning klarnade sakta.

Minst 161 människor – varav 76 barn – har hittats döda, fem saknas och över 1 300 skadades.

Den svarta marken täcks av enorma kratrar. Tillsammans med spillrorna efter tusentals hus och de söndervridna resterna av järnvägsspåren visar de delar av den enorma förödelsen vid stationen i nordkoreanska Ryongchon.

76 döda barn i skola

En trevåningsbyggnad som används som lantbruksskola låg 100 meter från stationen. En lågstadieskola, också den i ett trevåningshus, låg 300 meter bort. I ruinerna har 76 barn grävts fram döda, skriver AP. Och de utgör nästan hälften av de 161 dödsoffer som hittills hittats.

Biståndsarbetaren Eigil Sorensen, som besökt katastrofplatsen, sa i telefon från Pyongyang till AFP på lördagen:

– Småskolan hade just slutat när explosionen inträffade. En del barn var på väg hem, men andra stängdes in i huset.

Över 1 300 skadade har 300 lagts in på sjukhus och dödssiffran riskerar stiga. Men Eigil Sorensen säger att alla människor har hittats utom fem.

– Det var omfattande skador, det är helt klart. Inom 400-500 meter såg vi hus som antingen var helt förstörda eller fått ordentliga skador, säger han.

”Byggnaderna jämnades med marken”

Jay Matta vid Röda korset Pyongyang säger:

– Byggnaderna i kring jämnades med marken. Det fanns tecken på att eldar rasat.

Fönster hade krossats inom en radie av en mil från stationen. Och på den kinesiska sidan av gränsen vittnar i dag bybor om hur de kände marken skaka och hur de såg ett jättelikt svart moln torna upp över horisonten.

På lördagen inledde de internationella hjälporganisationerna sin gemensamma behovsbedömning efter tågkatastrofen i nordkoreanska Ryongchon. Klart är att det handlar om en mycket omfattande katastrof, men situationen är bättre än de första uppgifterna om 3 000 döda.

Flera svanskar – som ambassadören Paul Beijer och Röda korsets Gullmar Hedenstrand – ingick i konvojen som lämnade huvudstaden Pyongyang klockan tre på lördagsmorgonen svensk tid. Under natten hade Nordkorea då erkänt ”mycket allvarlig” tågolycka inträffat på järnvägsstationen.

”Oförsiktighet vid spårväxling”

Den officiella nyhetsbyrån KCNA rapporterade att katastrofen berodde på ”elektrisk kontakt, orsakad av oförsiktighet under spårväxling av vagnar lastade med ammoniumnitratgödsel och tankvagnar.” Enligt de senaste uppgifterna från den nordkoreanska regimen ska kollisionen inte ha skett mellan två tåg, utan mellan ett tåg och en lastbil som fraktade olja.

Röda korsets grupp på plats vid stationen rapporterade på lördagen att över 8 000 hus förstörts eller skadats illa och att 12 offentliga byggnader demolerats fullständigt. Statliga KCNA meddelar att den nordkoreanska regeringen ”gör sitt yttersta för att reparera de skador som olyckan orsakat så snart som möjligt och se till att människors liv i området återgår till det normala.”

80 000 kvadratmeter

Sydkoreansk underrättelsetjänst uppgav tidigt i dag att allt inom en radie på 160 meter från explosionen är totalförstört.

– Satellitbilder visade att alla strukturer, inklusive hus och växtlighet, inom en radie av 160 meter gick upp i rök, sade en tjänsteman till tidningen Joongang enligt AFP.

– De allra flesta som bodde inom det området befaras ha omkommit.

Det skulle innebära ett område på över 80 000 kvadratmeter, eller ungefär tolv fotbollsplaner.

Mattias Lundell, TT

Publicerad: