Övergrepp i Abu Ghraib kan ge 17,5 års fängelse

NYHETER

Nu ställs Charles Graner inför krigsrätt

Den amerikanske korpralen Charles Graner skulle på fredagen ställas inför krigsrätt anklagad för att vara anstiftare av övergreppen mot irakiska fångar i Abu Ghurayb-fängelset i Bagdad.

Graner och hans flickvän Lynndie England, som också ska ställas inför krigsrätt, blev båda symboler för fängelseskandalen i våras sedan de förekommit på flera fotografier som visade förnedrade, misshandlade och nakna fångar.

Riskerar 17,5 års fängelse

Den 36-årige Graner, som tillhör reserven och har tjänstgjort som fångvaktare i sju år i USA, riskerar att dömas till 17,5 års fängelse. Åtalspunkterna inkluderar misshandel, dålig behandling av fångar och tjänsteförsummelse.

Åklagarna har sagt att de under rättegången, som väntas pågå i en eller två veckor, förutom fotografier och videofilmer av övergreppen tänker stödja sig på ett tiotal personers vittnesmål.

”Fick order”

Eftersom Graners handlingar är tämligen väl dokumenterade väntas försvaret rikta in sig på att han bara lydde order.

– Graner fick order från sina direkta överordnade. Det kommer att ledas i bevis att han klagade över orderna eftersom han trodde att de kanske inte var korrekta, sade hans advokat Guy Womack i torsdags.

– Han ifrågasatte dem. Han gjorde exakt vad man ska göra enligt krigslagen. Han bad om klargöranden från sina överordnade. Varje gång sade hans överordnade att orderna var lagliga, sade Womack.

Den amerikanska regeringen har lagt ner fyra av de ursprungligen 14 åtalspunkterna. De centrala punkterna i fallet behålls dock.

Upprörde en hel värld

Fyra av de personer som ingick i Graners grupp har erkänt sig skyldiga till övergrepp mot irakiska fångar och tre har redan fått fängelsestraff.

Skandalen upprörde en hel värld. USA:s anseende, som redan undergrävts av beslutet att invadera Irak, fick sig ytterligare en knäck.

Bushregeringen och militärledningen har lagt skulden för det hela på en liten grupp enskilda soldater. Den hävdar att det inte ingår i landets politik att misshandla fångar.

När presidentrådgivaren Alberto Gonzales, Bushs kandidat till justitieministerposten, förhördes i senaten i torsdags utsattes han för skarp kritik av demokrater. Han anklagades för att ha bidragit till att skapa förutsättningar för tortyren av fångar.

Kritiken sköt främst in sig på ett memorandum från augusti 2002 som Gonzales godkände. Där antyddes hur man kan undvika att bryta mot amerikansk och internationell lag vid förhör av fångar. Det dokumentet låg bakom en rad av de bryska metoder som tillämpats i Irak och vid den amerikanska Guantanamobasen på Kuba.

Militärrättegången skulle inledas på fredagen med att en jury utses. Själva processen väntas börja först på måndag.

TT