Schwarzeneggers första avrättning

NYHETER

"Det var inte befogat att visa mildhet"

1 av 2 | Foto: MÖRDADE TRE KVINNOR Donald Beardslee fick vänta i 24 år på döden. Han dömdes för mord på tre kvinnor i början av 80-talet.

NEW YORK

Arnold Schwarzenegger gjorde inte som Ronald Reagan.

Han räddade inte livet på en man som dömts till döden.

Mördaren Donald Beardslee, 61, avrättades enligt planerna klockan 09.01 i dag, svensk tid, med giftinjektion på San Quentin-fängelset norr om San Francisco.

Det hade kunnat förhind-rats av Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger.Men Schwarzenegger avslog i natt hans begäran om benådan från dödsstraffet, vilket gjorde att den första avrättningen i USA:s folkrikaste stat på tre år blev ett faktum.

Trippelmördare

Beardslee mördade två kvinnor 1981 efter att han redan hade begått ett kvinnomord tidigare.

Hans advokater menade att han duperats av två medbrottslingar och att han lider av mentala störningar. Men det bet inte på den förre filmstjärnan.

- Inget i hans framställan eller historiken övertygar mig om att han inte förstod" att dessa hemska mord var fel, säger Schwarzenegger i ett uttalande.

- Jag anser inte att bevisen som presenteras gör det befogat att visa mildhet.

Därmed går inte Schwar-zenegger i en annan filmstjärnas fotspår: Ronald Reagan, som var den senaste guvernör i Kalifornien som beviljade nåd från dödsstraffet för en person som väntade på att avrättas. Det var 1967.

Fredrik Virtanen