Fortsatta problem med tågtrafiken

NYHETER

Södra stambanan avstängd till torsdag

Det dröjer flera dagar innan gods- och persontågstrafiken flyter normalt igen efter helgens storm.

– Det kommer att ta flera dagar innan det blir helt normal trafik i hela landet. De allra flesta tågen går men det finns enskilda sträckor i södra och västra Sverige där det fortfarande är problem, säger SJ:s presschef Kajsa Moström.

På södra stambanan mellan Stockholm och Malmö är banan stängd mellan Nässjö och Hässleholm, där passagerarna får byta till buss.

På måndagskvällen meddelade Banverket att södra stambanan beräknas vara avstängd till torsdag och att Västkustbanan kan öppnas för viss trafik på tisdagskvällen.

Strömlöst busshinder

I västra och södra Sverige är mindre delar av banan stängda, som till exempel mellan Mjölby och Hallsberg, Varberg och Halmstad samt Göteborg och Borås.

– Vi försöker ersätta tågen med buss så gott vi kan, säger Kajsa Moström.

Det har dock varit problematiskt att få fram tillräckligt många bussar för att ersätta tågen. I vissa fall har strömavbrottet hindrat bussägarna från att få upp garageportar och grindar.

På sträckor där buss ersätter tåg får passagerarna räkna med förseningar. Sträckan Malmö–Stockholm tar två timmar längre än normalt eftersom en del av den körs med buss. Alla som köpt biljett och som inte kunnat eller velat åka får pengarna tillbaka, enligt Kajsa Moström.

Också godstrafiken i södra Sverige har drabbats av stora problem till följd av helgens oväder. Ett trettiotal godståg har stoppats, bland annat på banor i Hallsberg och Malmö, men även i Danmark och Tyskland, enligt Green Cargos presschef Mats Hollander.

Lastbil ersätter

– Den prognos vi fått från Banverket är att södra stambanan inte går att öppna förrän på torsdag morgon. Och det går 20 godståg norrut och 20 söderut varje dygn på den här sträckan, säger Hollander till TT.

Green Cargo försöker nu leda om trafiken via Göteborg och västra stambanan.

För post- och livsmedelstransporter försöker Green Cargo att ordna lastbilstransporter som ersättning för godstågen.

– Det är hundratals godskunder som drabbas. Vi går nu igenom läget med dem och försöker hitta lösningar, säger Mats Hollander.

Green Cargo försöker få tillgång till så många lok som möjligt för att ha i beredskap om trafiken på södra stambanan kommer i gång tidigare än på torsdag.

Läs mer:

TT