Blev blind i slöjden

NYHETER

Ikras far: - Skolan har svikit min dotter

Ikra, 12, tittar mödosamt upp mot kameran.

Hennes ena öga spetsades av en fil på slöjdlektionen.

-Vår dotter blev blind under skoltid men ingen hjälper henne tillbaka, säger pappan Karim Dewan.

Foto: SVÅRT SKADAD - En tolvåring som blir blind på en lektion borde tas på större allvar av skolan, säger Karim Dewan, pappa till Ikra, 12.

Ikra håller huvudet snett och lyckas knappt lyfta blicken.

- Hon kammar håret över det skadade ögat och vill inte prata om det, säger mamman Nargish Akter som oroat sig för dottern sedan den 17 november. Då trasades Ikras vänstra öga sönder under en lektion på Eriksdalsskolan på Södermalm i Stockholm.

I skolans skadeanmälan berättar slöjdläraren Tomas Hellstrand att lektionen började stökigt och att Ikra blev ledsen på några pojkar.

Läraren pratade med flickan om en mobbningsanmälan men hon avböjde. En stund senare upptäckte han att Ikra var svårt skadad.

En pojke i klassen har då gjort en hastig rörelse med en metallfil som lossat från sitt handtag och flugit mot Ikra tre meter bort.

- Ögat opererades men gick inte att rädda. Nu är vår dotter ständigt rädd, hon går med böjt huvud för att se bättre och vår familj fungerar inte, säger Nargish Akter som ifrågasätter skolans agerande.

Ingen psykolog

Enligt mamman har familjen begärt hjälp för Ikras självförtroende och fortsatta skolgång men bemötts respektlöst. Det enda familjen fått är taxiresor till och från skolan.

- Var är den utlovade psykologen? Nu är det min man som följer Ikra till skolan och sitter i korridoren och väntar.

Jan Elmquist, socialförvaltningens stödperson, är kritisk till både sjukvård och skola.

- Man trodde att de skulle hjälpa till men de verkar anse att ett öga räcker. Vad Ikra behöver är hjälp från en sakkunnig trygghetsperson och en synkonsulent, säger han.

Även Arbetsmiljöverket ger Eriksdalsskolan bakläxa.

- Skolan saknade dokumentation om vilka risker som finns i träslöjdens arbetsmiljö. Vi har ställt som krav att det ska tas fram före mars, säger arbetsmiljöinspektör Adam Jansson.

"Hon behöver hjälp"

Rektorn Helene Wallerstedt vill inte kommentera det enskilda ärendet men säger att skolan har ett massivt uppbåd av krisgrupper och beteendevetare.

Finns de där för denna familj?

- Som alltid när man arbetar med familjer i kris så ses kanske våra insatser inte, svarar hon.

Ikras föräldrar skakar på huvudet åt det låsta läget.

- Ikra behöver hjälp. Skadan kommer att påverka henne hela livet, säger pappa Karim Dewan.

Skolan - Sveriges största arbetsplats...

Britt Peruzzi