De åker hem till Sverige

NYHETER

Per och Berndt orkar inte leta mer

PHUKET

Efter två veckors förtvivlat sökande orkar de inte längre.

Sent i går natt landade ett specialchartrat SAS-plan på Arlanda med flera anhöriga till tsunamins offer.

–Jag åker hem ett tag, men jag kommer att återvända till Thailand igen, säger Per Jonsson, 35.

Foto: HEM TILL SORGEN Berndt Lager, 64, och Per Jonsson, 35, orkar inte söka efter sina anhöriga längre. Nu åker de hem till tystnaden och sorgen i Sverige.

Per Jonsson förlorade sin flickvän Inger Svensson i Khou Lak för två veckor sedan.

Han har letat efter henne sedan dess, men var en av dem som nu återvände med specialplanet från SAS.

”Inger lever”

–Jag har en känsla inom mig att Inger lever, att jag kommer att hitta henne på ett sjukhus någonstans.

Berndt Lager, 64, saknar sin son Roland Lager, 43, och hans familj. Sonen, hans hustru Carola Lundgren, 39, och deras barn Christoffer, 18, och Camilla, 15, finns med på den långa listan över försvunna svenskar.

Han kom till Phuket tre dagar efter katastrofen.

–Jag har tittat på bilderna som togs på de döda efter att de omhändertagits. Men det är meningslöst. Alla bilderna är lika groteska och det går inte att känna igen någon på dem.

– Det känns som ett misslyckande eftersom vi inte har fått några besked. Jag har varit och tittat vid Baan Khao Lak Resort där de försvann. Jag accepterar att de är döda. Nu vill jag bara ha hem kropparna, säger Berndt Lager.

För Per Jonsson handlar det nu inte bara om att hantera sorgen och saknaden efter flickvännen. Han måste även bearbeta sina egna upplevelser.

När flodvågen kom på annandag juls morgon flydde han och Inger Svensson tillsammans från stranden i Khou Lak. Han klarade sig. Under kaoset kom de från varandra.

–Jag kan inte förstå att hon inte klarat sig. Det borde ha varit tvärtom. Hon är en vältränad idrottskvinnna. Jag är rena pösmunken.

Besökt alla sjukhus

Han har gått längs stranden och ropat hennes namn. Han har besökt alla sjukhusen utan resultat. Ändå slutar han inte hoppas.

–Det är kanske osannolikt att de hittar fler skadade svenskar på thailändska sjukhus. Men för mig räcker det med att de hittar en.

Per-Ola Ohlsson