”Jag blev aldrig riktigt folkkär”

NYHETER

Sommarturnén med Gyllene Tider blir Pugh Rogefeldts revansch

Pugh Rogefeldt, 59, är en pionjär inom svensk rockmusik. Ändå ser han sommarens turné inför Gyllene Tiders stora publik som lite av en revansch.

- Det var faktiskt svårare att nå ut med rock på svenska tidigt på 1970-talet än vad folk tror, säger han.

Foto: STOLT FÖREBILD Det var efter att ha sett Pugh Rogefeldt uppträda i Halmstad 1974 som Per Gessle bestämde sig för att börja med musik.

Lite överdriven blygsamhet, kan man tycka, då Pugh i början av 1970-talet spottade ur sig rätt många klassiska låtar som fastnat i ett par generationers minne på samma sätt som till exempel Tomas Ledins och Ulf Lundells sånger.

Men Pugh vidhåller att skivorna aldrig sålde så bra som folk tror. Att konserterna inte var så många och så stora.

- Jag blev aldrig riktigt den här folkkära artisten. Publiken var inte riktigt inne på svensk rock, det kom några år senare.

När sedan yngre artister började prata om Pugh som en förebild hade han lite svårt att ta till sig det.

Känner stolthet

- Jag uppfattade det lite grann som att när yngre musiker börjar prata om de äldre, så är man lite körd. Men numera känner jag bara stolthet.

En av dem som fastnade för Pugh var en ung Per Gessle.

- Vi har alltid respekterat varandra, även om vi inte gör samma typ av musik. När de fick sitt genombrott träffades vi på någon vägkrog eller någon folkpark, jag minns inte. Det är först under senare år som Per har berättat att han såg mig på ”Ett steg till”-turnén i Halmstad 1974 och att han fick en kick av det, att det var då han började fundera på att jobba med musik. Så det känns hedrande för mig.

”Makalöst stort”

Både i SVT:s ”Allsång på Skansen” i kväll och på turnén kan vi räkna med ett slags ”greatest hits” från det tidiga 1970-talet.

- Jag hade aldrig räknat med att det skulle bli så här makalöst stort. En del av publiken vet kanske inte vad jag är för en gubbe. Men det ska bli kul att nå ut med sin musik till en riktigt stor publik.

Privat bor Rogefeldt sedan 1987 på Gotland.

- I Lokrume. 300 invånare. Jag är stadsbarn, uppväxt i industristaden Västerås. Bodde sedan i Stockholm i åtta år. Plötsligt fick jag en längtan att bo på landet. Sedan har det bara blivit så.

Han blev pappa redan som 19-åring. Familjen fick tre söner i rask takt, samtidigt som han ofta var ute på turné. Nu har han ny familj, sambo och en son på tre och ett halvt år.

- Det är både underligt och underbart. Underligt för att lilla killen ju är farbror till mina barnbarn, fast han är yngre än dem. Underbart för att man har mognat, man är inte så jävla självupptagen som i 20-årsåldern.

Pugh Rogefeldt om tre klassiker ur repertoaren:

Jan-Olov Andersson