CIA informerade inte om nedlagt vapenprogram

NYHETER

Washington

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA vidarebefordrade inte upplysningar från släktingar till irakiska forskare att Irak övergett försöken att framställa massförstörelsevapen innan president George W Bush inledde Irakkriget.

Det skriver New York Times i sin nätupplaga på måndagen.

Med hänvisning till icke namngivna regeringstjänstemän, skriver tidningen att det förekom en hemlig CIA-operation före kriget där släktingar till irakiska forskare förhördes och att underrättelseorganisationen inte vidarebefordrade uppgifterna från dem till presidenten och andra politiker. Det avslöjar senatens underättelsekommitté.

Kommittén har granskat regeringens underrättelseuppgifter före kriget sedan amerikanska och brittiska soldater misslyckats att hitta några påstådda lager av kemiska och biologiska vapen som Bushadministrationen använde för att rättfärdiga kriget.

Rapporten, som väntas offentliggöras senare i veckan, kommer troligen att innehålla en svidande kritik mot CIA och dess chefer för att de misslyckats med att inse att bevisen de samlat in inte rättfärdigade analysen att Saddam Hussein hade otillåtna vapen.

Företrädare för CIA tonade ned betydelsen av informationen som samlats in från de irakiska forskarnas släktingar. Enligt CIA hävdade en handfull av dem att vapenprogrammet var nedlagt, skriver The Times.

TT-AFP