Est på est vann kånkningstest

1 av 2 | Foto: tekniksport Estland dominerade när VM i kärringkånk avgjordes. För några år sedan revolutionerade esterna sporten genom att införa en ny bärteknik med tanten hängande ner på ryggen. Kvinnan måste väga minst 49 kilo.
NYHETER

Glöm fotbolls-EM.

Glöm Wimbledon.

Helgens verkligt tunga mästerskap avgjordes i Sonkajärvi.

250 meter hinderbana med en kärring på ryggen, kan det vara nåt?

6 000 åskådare

Det tyckte åtminstone de omkring 6 000 åskådare som kom för att se när världsmästerskapet i kärringkånk avgjordes på sockenmarknaden i Sonkajärvi i norra Savolax, Finland, i går.

Precis som förra året vann Margo Uusorg, Estland, som behövde drygt en minut för att ta sig runt hinderbanan. På ryggen hade han estländskan Inga Klauso.

Jämnt och hårt

- Tävlingen var jämn och hård. Särskilt vattenbassängen kändes svår, eftersom vattnet var kallt och bassängen djup, säger Uusorg till finländska NTB.

Tävlingen lockade i år deltagare från bland annat Kanada, England och Irland.

Estland har dominerat sporten sedan de för några år sedan förnyade den med sin bärstil: kvinnan kniper med benen runt mannens huvud och hänger med huvudet neråt på hans rygg.

I ett försök att hindra den estniska dominansen har reglerna skärpts. Sedan ett par år tillbaka måste kvinnan väga minst 49 kilo. Viktgränsen är ingalunda vald på måfå, 49 kilo var nämligen vad finländska Armi Kuusela vägde när hon blev Miss Universum 1952.

Johan Taubert