Lindhs pakter - ingen slump

Publicerad:
Uppdaterad:

Retar de egna men är kampanj- makarens dröm

1 av 3 | Foto: AP
OHELIG ALLIANS 1 Anna Lind slog ut Göran Persson som möjlig parhäst till Carl Bildt och de gjorde gemensam sak för att få utlandssvenskarna att rösta ja till euron. Ett kampanjbrev skickades till 90 000 utlanssvenskar för att få dem att delta i folkomröstningen.

Socialdemokraten Anna Lindh röstfiskar med moderaten Carl Bildt, folkpartisten Marit Paulsen och Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg.

Den interna kritiken spelar ingen roll - strategin är uttänkt sedan länge.

Aftonbladet har kartlagt hur ja-sidan matchar sina kampanjess.

Det är ingen slump att utrikesministern ena dagen skriver valpropaganda med Carl Bildt, nästa dag skrattar med Marit Paulsen och den tredje skriver debattartikel med näringslivets nye älskling Carl-Henric Svanberg.

Strategin är spikad. Anna Lindh är varje kampanjmakares dröm: supertung omtyckt politiker, dessutom kvinna med stort förtroende i alla läger.

Hon utnyttjas också maximalt och gärna i oväntade konstellationer.

Förra veckan skrev hon på DN-debatt med Ericssonchefen.

- Anna Lindh är ingen man totar ihop med någon. Hon och Carl-Henric Svanberg känner varandra och de bestämde sig för att göra något ihop, säger Birgitta Ed, vd Sverige i Europa.

Spindeln i nätet

Birgitta Ed är spindeln i nätet i ja-kampanjen. Hon ger grönt eller rött ljus för alla gemensamma utspel.

- Jag är inte ansvarig för ett parti utan för ja-kampanjen. Därför har jag kanske lättare att göra den sortens aktiviteter, säger hon.

Ed var också drivande bakom det ovanliga kampanjbrev som skickades till 90 000 utlandssvenskar i augusti, undertecknat av Carl Bildt och Anna Lindh.

Utskicket betalades av Sverige i Europa som fått 20 miljoner kronor ur den statliga ja-kampanjen. Med en miljon kronor hoppas man kunna övertyga utlandssvenskar som är positiva till euron men dåliga på att rösta.

Slog ut Persson

Både den socialdemokratiska och den moderata kampanjstaben kopplades in för att spåna fram lämpliga kandidater. Anna Lindh slog ut Göran Persson som Carl Bildts parhäst.

- Både Anna och Carl har stort förtroende över blockgränserna. Långt in i s-leden förknippas Carl med Europatanken och Anna Lindh har samma inverkan på borgerliga väljare, säger Sven Otto Littorin, partisekreterare (m).

Birgitta Ed såg också till att sammanföra kvinnorna i ja-kvartetten; Lindh (s), Marit Paulsen (fp), Gunilla Carlsson (m) och Margot Wallström (s). Det hittills mest lyckade ja-teamet som återanvänts flera gånger.

Anna Lindhs kindpuss med Ericssonchefen reste krav påhennes avgång, Bildtbrevet har fått nej-sossar att gå i taket.

Men kritiken är inte skäl nog att låta bli. Utspelen väntas ge fler röster än dem man möjligtvis förlorar.

- Om man inte kommer från partivärlden, vilket de flesta svenskar inte gör, tycker man inte att det är konstigt att Anna Lindh och Carl Bildt om de nu tycker samma sak också säger det samtidigt, säger Birgitta Ed.

"Lever med partiboken"

Carl Bildt tvekade aldrig att paras ihop med Anna Lindh i eurofrågan. Han skrev själv delar av brevet som bollades mellan honom och utrikesministern några gånger.

- Det låter som om jag ställt upp med en massmördare, men det är faktiskt Sveriges utrikesminister. De som reagerar mot det här är de som bara lever med partiboken, säger Bildt.

Anna Lindh tar lätt på nej-kritiken att hon skulle satt sig i samma båt som näringslivet eller sålt sig till de borgerliga.

- Nej-sidan kritiserar mig och Göran Persson oavsett vad vi gör för att vi är deras främsta måltavlor. Väljarna jag möter tycker att det är bra att vi samarbetar, säger Lindh.

Ångrar ingenting

Gränsen för vilka hon kan tänka sig att samarbeta med går vid odemokratiska partier.

- Jag skulle aldrig liera mig med extremvänstern eller extremhögern, där går min gräns.

Lindh menar att hon inte kommer att ångra något av utspelen, inte ens om det skulle visa sig att de inte ledde till en ja-seger den 14 september.

- Nej, däremot kommer jag att vara förbannad på de partivänner som medvetet felciterat och ljugit om innehållet i både brevet och debattartikeln, säger Anna Lindh.

Och fler utspel är att vänta.

Tio dagar kvar till folkomröstningen om EMU. I opinionsundersökningarna leder nej-sidan, ja-sidan jobbar intensivt för att förändra siffrorna så här i slutspurten. Nu drar Aftonbladet i gång en kraftigt utökad bevakning av kampanjen inför valet. Vi följer ja- och nej-sidans resor ute i landet, analyserar händelseutvecklingen och ger svar på läsarnas frågor. Vi inleder med en djupdykning i Anna Lindhs allianser i ja-kampanjen och strategierna bakom hennes utspel. Ja-kungen Göran Perssons och nej-drottningen Maria Wetterstrands får svara på tio avgörande frågor om EMU.

Joachim Kerpner, Jessica Ritzén

Publicerad: