De lever mitt i dödssmittan

NYHETER

Aftonbladet i staden där sars-epidemin startade

1 av 4 | Foto: annika danielson
säljer snabblunch Tre kvinnor säljer lunchpaket utanför en restaurang i Kanton. I mataffärer och på krogar är munskydd närmast obligatoriskt, men bland vanligt folk på gatan är det inte många som bär mask. I Guangdong-provinsen har man lärt sig leva med sars-hotet hängande över sig.

KANTON

I Guangdongprovinsen i södra Kina har sars-epidemin härjat i ett halvår. Det var här den bröt ut i november förra året. Nu har paniken lagt sig och folk har ställt in sig på att sars sannolikt kommit för att stanna.

– Man vänjer sig. Det är nog lite som att leva i krig, säger Christina Nielsen som levt i Kanton med sin familj i tre år.

I tre månader fick de ingenting veta. Medan sars-epidemin spred sig i det tättbefolkade Guangdong där närmare 90 miljoner människor bor på en yta knappt hälften så stor som Sveriges teg myndigheterna.

Tidningar tystades ner

Hundratals människor insjuknade i den nya mystiska lunginflammationen, men tidningar som försökte skriva om det tystades ned. Inte ett ord sades offentligt inför det kinesiska nyåret i början av februari, den största helgen i Kina då miljoner kineser tränger ihop sig på överfulla tåg och bussar och åker till sina hemprovinser för att träffa sina familjer.

Efter helgen när folk var tillbaka på sina arbeten igen var våldsamma rykten i svang i Kanton. Det talades om att pesten gick och att japanerna hade bombat staden med virus.

Folk var panikslagna och hamstrade örtmediciner och antibiotika som tog slut på apoteken.

Berättade om smittan

Då först valde provinsregeringen i Guangdong att berätta att det uppstått fall av en smittsam så kallad atypisk lunginflammation med galopperande förlopp i vissa delar av provinsen. Informationen faxades bland annat ut till de utländska generalkonsulaten i Kanton. På det nyöppnade svenska konsulatet tog Fanny Blomkvist, 28, som talar flytande kinesiska, emot meddelandet.

– De sa att de höll på att vidta åtgärder för att hindra spridningen. Budskapet var att epidemin var under kontroll, berättar hon.

Det var ingalunda sant. Några siffror över hur många som insjuknat och dött angavs inte heller.

Över tusen smittade

Först flera veckor senare när Världshälso-organisationen, WHO, äntligen tilläts komma till Kanton och inspektera sjukhusen uppdagades att över tusen människor insjuknat i sars och att många dött.

Då hade sars redan spridit sig via Hongkong ut i världen.

Kulmen i Guangdong nåddes i februari–mars. Sedan dess har antalet nya sars-fall och antalet dödsfall orsakade av sars sjunkit avsevärt i provinsen.

Nu rapporteras mindre än fem fall per dag.

Totalt har ett 57 människor dött sedan i november.

De allra flesta som insjuknat har blivit friska.

Lever som vanligt

– Det är svårt att veta om siffrorna är korrekta. Men WHO har efter sitt besök på sjukhusen här sagt att de litat på myndigheternas rapportering i Guangdong, säger Fanny Blomkvist som i stort sett levt som vanligt sedan epidemin bröt ut och inte oroat sig speciellt mycket.

Christina Nielsen däremot, vars make Anders leder bygget av de två nya Gotlandsfärjorna i Kanton, har stundtals varit mycket orolig under sars-epidemin.

Gotlandsbolaget har erbjudit henne och barnen Calle, 15, och Anna, 11, att fara hem.

– Jag har gjort en riskbedömning varje dag, men inte åkt. Ett tag var det på gränsen. Men nu har det lugnat ned sig.

– Jag är inte rädd längre när jag går på gatorna, men jag undviker stora folksamlingar. Antalet nya sars-fall är väldigt litet om man tänker på att det bor så många människor här.

Per Bramefelt, 42, vd för Ericsson Guangzhou Technology som sysslar med installation och support av mobilsystem och har 300 anställda, har inte reagerat speciellt mycket på sars-epidemin.

”Man ska ha respekt”

– När man bor utomlands finns det alltid okända saker som kan vara otäcka. I början fick vi inte veta hur allvarligt sars var. Allt eftersom har jag förstått att det inte är så smittsamt.

Per Bramefelts hustru Lotta och sonen Eric, 2, har dock åkte hem till Sverige delvis på grund av sars.

Sonen hade nästan inga lekkamrater kvar eftersom många amerikanska och australiensiska familjer tidigt åkte tillbaka till sina hemländer.

– Man ska ha respekt för sars. Men jag har inte varit rädd någon gång. Jag dricker örtte som enligt kinesisk tradition ska vara bra mot luftvägsinfektioner. Vi bjuder på det här på jobbet, liksom munskydd. Men de har inte gått åt.

Här föds virus som sprids över världen

8 200 människor har drabbats av sars

Annika Danielson