SMHI varnar för ymnigt snöfall – och gräsbränder

Vinter i norr och vår i söder

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

SMHI har utfärdat flera varningar i landet med minst sagt varierande innehåll.

På västkusten väntas ett kraftigt snöfall – samtidigt som det på östkusten är stor risk för gräsbränder.

– I norra Sverige är det fortfarande vinter medan södra Sverige får allt mer vår, så det är stora kontraster, säger Sandra Andersson, meteorolog.

Ett tiotal vädervarningar är utfärdade i flera delar av Sverige. De flesta berör ett nederbördsområde som är på väg in över landet.

– Det som händer är att vi har ett nederbördsområde som ska ta sig upp över landet närmsta dygnet, det kommer röra sig om regn och snö som väntas i landet. På flera platser har vi gått ut med risk för ymnigt snöfall, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

1 av 2 | Foto: TT

Regnblandad snö i hela landet

Det kraftiga snöfallet kommer att röra sig från nordvästra Götaland upp över delar av Svealand. Det är Bohuslän, Dalsland, Värmland, Örebro- och Västmanlands län som främst berörs.

– Sen rör sig snöfallet även upp över norrland, då är det Gävleborgs län och Västernorrland som berörs av varningarna, säger Andersson.

Från Härjedalsfjällen upp till södra Lapplandsfjällen varnar SMHI också för hård vind.

Även i övriga Sverige väntas ett regnblandat snöfall.

– Vi har inga varningar utfärdade där, däremot kommer det komma in blötsnö och snö.

Stor risk för gräsbrand

Samtidigt som slask och snö drar in i norr och i väst har SMHI också utfärdat varningar för stor risk för gräsbrand på östkusten.

– Det gäller Kalmar län, Öland, Gotland och även Östergötland.

– Det handlar om det är torrt helt enkelt, det här gamla fjolårsgräset. Det är soligt väder och då torkar det upp och därmed finns det ris för gräsbränder.

Risken väntas avta framåt kvällen när regn drar in över områdena.

Att SMHI varnar för gräsbrand och snö samtidigt är inget konstigt, menar Sandra Andersson.

– Det är det här att vi har ett avlångt land, skillnaderna blir påtagliga. I norra Sverige är det fortfarande vinter medan södra Sverige får allt mer vår, så det är stora kontraster.

Publicerad:

LÄS VIDARE