Svensk ambassadör misstänks för brott mot rikets säkerhet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kina-ambassadören Anna Lindstedt har fått en offentlig försvarare och är misstänkt för brott mot rikets säkerhet, enligt uppgifter till DN.

Aftonbladet kunde i februari rapportera att det inletts en förundersökning mot henne efter hemliga mötet om fängslade Gui Minhai.

Under ett hemligt möte diskuterade Anna Lindstedt, Sveriges ambassadör i Kina, Gui Minhais dotter och en kinesisk affärsman fallet med förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina.

Mötet hölls i januari och hade inte förankrats hos svenska UD, vilket nu får konsekvenser.

I slutet av februari rapporterade Aftonbladet att Anna Lindstedt var skäligen misstänkt för brott efter mötet, vilket är den lägre misstankegraden.

Enligt handlingar från Riksenheten för säkerhetsmål finns ”anledning att anta att en svensk ambassadör har medverkat till förhandlingar med främmande makt utan mandat och därigenom orsakat Sverige ett avsevärt men”.

Uppgifterna kommer enligt handlingarna från Polismyndigheten, Nationella operativa avdelningen och utrikesdepartementet.

Fått försvarare

Åklagaren var redan då förtegen om vad brottsmisstankarna gällde. Nu har man gått ut med informationen att det inletts en förundersökning med rubriceringen brott mot rikets säkerhet och Anna Lindstedt har tilldelats en offentlig försvarare, skriver Dagens Nyheter.

1 av 2 | Foto: Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Lindstedt
Publicerad:

LÄS VIDARE