Misstänkta paket skickade till brittiska universitet

avAmanda Skagerström Lindau

Glasgow universitet och Essex universitet har evakuerats efter att misstänkta paket skickats till skolorna, rapporterar brittisk media.

Det ena paketet har sprängts av polis, medan det andra bedöms som ofarligt.

Händelserna inträffar dagen efter att tre konstaterade brevbomber hittats på två flygplatser och en tågstation i London.

Runt lunchtid evakuerades flera byggnader tillhörande Glasgows universitet efter att man hittat ett misstänkt paket på platsen, skriver Evening Standard.

Några timmar efter händelsen i Glasgow evakuerades även delar av Essex universitet utanför Colchester. Även dit hade ett misstänkt paket skickats.

Efter att polisen i Essex konstaterat att paketet som skickats dit inte utgjorde någon risk för allmänheten kunde skolan dock öppna helt igen, skriver Sky News.

Senare rapporterade även polisen i London att ett misstänkt föremål hittats utanför det brittiska överhuset, skriver kanalen. Föremålet undersöktes av specialister som senare kunde konstatera att det var ofarligt.

Brevbomber upptäckta på flygplatser

Under gårdagen upptäcktes tre mindre brevbomber på Heathrow flygplats, London City flygplats och på tågstationen Waterloo i London.

De kunde oskadliggöras av polis och ingen person ska ha skadats, däremot öppnade flygplatspersonal ett av paketen – som då fattade eld.

Händelserna i London utreds nu av antiterrorpolis, som uppgett att de arbetar med flera möjliga motiv. Ingen ska ännu ha tagit på sig ansvaret för de tre mindre sprängladdningarna.

Sprängts av polis

Glasgow universitet uppgav på Twitter att man hade stängt flera byggnader på sitt campus, inklusive postrummet, som en försiktighetsåtgärd. Lektionerna i byggnaderna ställdes in och en del av byggnaderna kommer att hålla stängt under resten av dagen.

Strax innan klockan 17 genomförde polisen i Glasgow en kontrollerad sprängning av det misstänkta paketet som hittats i skolans postrum, skriver de på Twitter.

Inga personer ska ha skadats i händelsen och paketet förblev oöppnat innan det togs om hand av polis.

Utreder koppling

Glasgowpolisen uppger för Sky news att man har kontakt med polisen i London angående deras utredning av paketen som hittades under gårdagen.

Åtminstone två av de tre paketen ska ha haft irländska poststämplar, skriver Sky news.

Det är däremot för tidigt att uttala sig om huruvida det finns en koppling mellan händelserna.

1 av 3 | Foto: Andrew Milligan/PA/AP
Polis har spärrat av vid universitetet i Glasgow.
ARTIKELN HANDLAR OM

Glasgow

AB Voice

London