DI: Kommuner tvingas till att höja skatterna

Regeringen fortsätter sänka skatterna – sedan 2006 med 139 miljarder kronor. Samtidigt har 218 av Sveriges 290 kommuner tvingats till raka motsatsen.

Under samma period har invånarna i så många kommuner fått höljd skatt om både landstings- och kommunskatt räknas in, skriver Dagens Industri.

Och var höjningarna har skett följer enligt tidningen ett tydligt mönster.

I rikare storstadskommuner med redan låg skatt har de sänkts. I de flesta andra har den höjts.

Enligt tidningen ligger förklaringen i finansminister Anders Borgs budget. Samtidigt som regeringen sänker skatterna lämnar de statsbidragen till landstingen oförändrade. För kommunerna tillkommer i den nya budgeten höjda anslag, för besparingar regeringen tidigare gjort.

– Inför 2014 blir det ingen generell höjning och det som då händer är att statsbidragen urholkas eftersom kostnader och löner stiger, säger Annika Wallenskog, analyschef på Sveriges kommuner och landsting, SKL, till Di.

I kommunerna som tvingas höja skatten gror missnöjet med regeringens politik.

– De har gjort ett strategiskt misstag. Hade jag suttit däruppe hade jag gett pengar till kommunerna så att vi kan säkra skolan. Nu kommer många i stället att tvingas höja skatterna, säger Jens Persson (C), kommunstyrelsen ordförande i Strängnäs till Di.

Han säger att en majoritet av kommunerna kommer att tvingas höja sina skatter efter valet.

Publisert: