Rättegången mot Mursi uppskjuten

Av: Victor Lindbom, Sofia Roström Andersson, TT-AFP

Publicerad:
Uppdaterad:
Muhammad Mursi.
Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS
Muhammad Mursi.

Rättegången mot Egyptens avsatte president Muhammad Mursi skjuts upp till den 8 januari 2014, enligt flera medier.

Mursi och de andra åtalade kommer nu att föras till Torafängelset i södra Kairo där Mubarak tidigare suttit.

I dag inleddes rättegången mot Muhammad Mursi och 14 medåtalade, som alla riskerar livstids fängelse eller dödsstraff.

Egyptens ex-president står anklagad för att ha uppviglat till mord på demonstranter utanför dåvarande presidentpalatset i december 2012.

Det var första gången som Mursi syntes i offentligheten sedan han avsattes för fyra månader sedan.

Han anlände civilklädd till polisakademien i östra Kairo, där rättegången skulle hållas. Men innan rättegången kunde sätta igång var han tvungen att byta om till den vita fångdräkt som normalt används, uppger en säkerhetstjänsteman.

Klädbytet gjorde att rättegången inledningsvis blev försenad.

Ropade slagord

När förhandlingarna väl började blev de dock kortvariga. Efter drygt en timme avbröts rättegången – enligt egyptiska medier för att de anklagade ropat slagord och stört förhandlingarna.

Exempelvis ska Mursi ha ropat "Ned med militärstyret" och kallat sig för landets enda legitima president.

Den officiella förklaringen, som kom senare, var att rättegången blivit uppskjuten för att åklagare och försvar ska få mer tid på sig att granska materialet.

Den 8 januari nästa år kommer förhandlingarna att återupptas.

Test för övergångsregeringen

Rättegången väntas bli ett test för den militärstödda övergångsregeringen och dess förmåga att ge Mursi en rättvis prövning. Risken för att rättegången leder till ökad instabilitet i landet är överhängande, menar flera bedömare.

Mursis Muslimska brödraskapet har vunnit varje val sedan president Hosni Mubarak störtades 2011. Partiet blev dock allt mer impopulärt under Mursis styre, och armén tog makten med hänvisning till folkets vilja om ökad demokratisering.

Muslimska brödraskapet, som är Egyptens äldsta och mest inflytelserika islamistiska grupp, är i dag förbjudet och partiets tillgångar har beslagtagits.

Rättegången har föregåtts av oroligheter.

Två poliser sköts ihjäl

Två polismän sköts sent på söndagen ihjäl nära egyptiska staden Ismailia. Bara timmar rättegången mot Murse skulle börja. En tredje polisman skadades när automatvapen avfyrades från en personbil mot en vägspärr.

Sedan armén avsatte och grep Mursi – Egyptens förste demokratiskt valde president – den 3 juli har dagliga attacker krävt dussintals liv bland poliser och soldater runt om i landet.

Den av militären tillsatta regeringen har anklagat Mursi-anhängare för att ligga bakom attackerna.

Rättegången mot Mursi är en prövning för regimen i Egypten, twittrar Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Han tillägger att "vi kommer att följa utvecklingen".

Publicerad: