Förtroendet för Reinfeldt lägsta på fem år

Förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt är det lägsta på fem år, enligt DN/Ipsos förtroendemätning.

Moderatledaren backar 4 procentenheter sedan den senast mätningen.

Moderaterna vann mark i stället för att halka bakåt i DN/Ipsos senaste väljarbarometer – för första gången på ett halvår.

Men trots trendbrottet när det gäller vilket parti väljarna tänker rösta på, så fortsätter problemen för statsminister Fredrik Reinfeldt.

I DN/Ipsos senaste förtroendemätning får han sitt sämsta resultat på fem år, skriver Dagens Nyheter.

”Sjunkande betyg”

Reinfeldt har sedan 2009 åtnjutit ett stort förtroende, minst hälften av väljarna har haft stort eller mycket stort för statsminister, enligt DN. Nu är den siffran nere på 48 procent – en minskning med 4 procentenheter sen den senaste mätning.

– Under hösten har vi sett ett sjunkande betyg för regeringen och Moderaterna. Då är det inte helt förvånande att det avspeglar sig i förtroendet för den politiker som leder regeringen och Moderaterna, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos till tidningen.

Stödet för Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven sjunker också, från 43 till 42 procent.

Förtroendet för Centerpartiets partiledare Annie Lööf, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson ökar däremot något, skriver TT.

Fridolin tappar

Jämfört med förra mätningen i juni är förtroendet oförändrat för Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, Folkpartiets Jan Björklund och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Miljöpartiets andra språkrör, Gustav Fridolin, har däremot tappat förtroende, enligt undersökningen som gjordes under perioden 10–29 oktober.

Ipsos/DN baserar mätningen på telefonintervjuer med 2 225 telefonintervjuer med svenska medborgare från 18 år och uppåt, skriver TT.

Publisert: