Därför uppstod hålet på förskolan

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12 | Foto: Pär Grännö/Jönköpingsposten
Geoteknikern Sten-Sture Jönsson vid Öxnehagahålet, som det kallas i folkmun.

Ettårige Ali ramlade ner i ett hål och satt fast i fyra timmar.

Idag har experter finkammat området för att få svar på varför hålet fanns där.

– Det är så ovanligt att det är otroligt ovanligt, säger geoteknikern Sten-Sture Jönsson.

Det dramatiska sökandet efter lille Ali pågick under närmare fyra timmar i går. Pojken lekte på ett förskoleområde i Öxnehaga i Jönköping när han plötsligt försvann.

Han hittades välmående i ett hål långt inne i en nyponbuske. Hålet var 25-30 centimeter brett och 1,2 meter djupt och hade fullkomligt slukat pojken.

– Barnet var fastklämt i lodrätt ställning med benen rakt neråt. Man såg honom inte ens med värmekameran från helikopter, säger Sten-Sture Jönsson, geotekniker på WSP Samhällsbyggnad.

Rutten stubbe

Efter att ha finkammat området har Sten-Sture Jönsson kommit fram till vad som orsakat hålet. På 1970-talet skyfflades det över jord över en stubbe på området. Sedan planterades det en rosenbuske som under åren fått växa till sig.

I höstas gallrades busken och en ytterst liten lucka i buskaget uppstod.

– Då blev det plötsligt möjligt för ett litet barn att komma mellan buskarna, säger Sten-Sture Jönsson.

Under åren har stubben ruttnat och bildat ett cylinderformat hål - och precis på samma plats råkade pojken sätta sin fot. Hålet går att likna vid ett slukhål - med skillnaden att en stubbe orsakat det.

Mycket ovanligt

Sten-Sture Jönsson har aldrig under sin yrkeskarriär hittat ett liknande fenomen i ett bebyggt område. Däremot kan det uppstå på mossar eller på soptippar.

– Företeelsen är väldigt ovanlig. Det är så ovanligt att det är otroligt ovanligt, säger han.

Kan det, trots att det är ovanligt, finnas fler?

– Det finns liknande situationer med gamla brunnar där träplattan över har ruttnat. Då har det hänt att hundar fallit i. Risken att det ska hända i ett bebyggt område är oerhört liten, säger han.

Publicerad: