Syrien-inspektören Åke Sellström till Aftonbladet: – Svar om två veckor

Av: Victor Stenquist

Publicerad:

Åke Sellström är svensken som just nu står i världens blickfång.

Han har lett den grupp av FN-inspektörer som inspekterat området där syriska regimen uppges ha använt kemiska vapen mot befolkningen.

– Resultaten kommer om två veckor, säger han till Aftonbladet.

USA står redo att anfalla Syrien om kongressen ger sitt godkännande. Men stödet från omvärlden har varit skralt - och flera världsledar har sagt att de avvaktar på FN-inspektörernas besked.

Svenske Åke Sellström är expert på kemiska och biologiska stridsmedel och har lett den FN-ledda inspektörstyrka som besökt platser där kemvapenattackerna ägt rum.

Blev beskjutna

I sex dagar befann sig inspektörerna vid den förort till Damaskus där man skulle ta prover och hann med att bli beskjutna på vägen dit.

I lördags lämnade de Syrien och har nu tagit sig till Europa där proverna ska analyseras.

Men beskedet kommer att dröja.

– Jag kommer inte att kunna besvara några frågor om proverna än. Processen är sådan att vi ska köra prover i laboratorierna just nu, säger Åke Sellström när Aftonbladet når honom.

Han fortsätter:

– Det dröjer kanske styvt två veckor och därefter kommer resultateten. Det är det enda jag kan säga just nu.

Under söndagen ska Sellström prata med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon för att lämna en lägesuppdatering, skriver AP. Därefter kommer FN:s talesperson Martin Nesirky göra ett uttalande om läget, vilket kommer att ske vid 16.00 svensk tid.

Inga besked

Tidigare har Aftonbladet rapporterat om att det varit aktuellt att proverna skulle analyseras vid Totalförsvarets forskningsinstituts – FOI:s – labb i Umeå.

Men något sådant besked har ännu inte nått FOI.

– Jag har inte hört ett pip ännu, så vi har inga sådana besked att ge, säger Maria Hugosson Bygge, pressansvarig vid FOI.

Publicerad: