Nyheter

”Viktigt att folk är beredda på det värsta”

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

PLYMOUTH. Storbritannien rustar för extremstormen S:t Jude – premiärminister Cameron har haft krismöte och människorna barrikaderar sig.

I dag väntas den slå till med full kraft.

Men redan nu söker räddningstjänsten efter två människor som försvunnit i det stigande vattnet.

Det har börjat ösregna i Plymouth, gatorna är tomma och många av stadens invånare söker skydd - i den lokala puben.
– Vi förbereder oss med en drink här. Jag har låst fast min motorcykel, lagt på extra skydd på den och sett till så att mitt trädgårdsförråd är säkert. Vi sover på ovanvåningen så vi ser fram emot att höra regnet smattra mot taket, säger Andy Budge, 52.

Hans fru, Sharon Budge, lägger till:
– Vi var i Grekland förra året och då kom det en tornado första dagen och den gjorde en massa skada. Nu har den tydligen följt efter oss hem.

Men än är det är bara lugnet före stormen då britterna just nu förbereder sig på ett väderkaos.

Landets värsta oväder på fem år VÄNTAS skapa översvämningar och förödelse – innan det drar vidare mot Sverige.

Stormen S:t Jude, döpt efter lärjungen Judas Taddeus vars festdag är på måndagen, tar just nu form på Atlanten.

Ovädret drog under tidiga måndagen in från Atlanten. Brittiska vädertjänsten Met office rapporterade orkanbyar på 41 meter i sekunden på Isle of Wight utanför engelska sydkusten.

I nordvästra Frankrike var över 10 000 hushåll strömlösa sedan vindar med orkanstyrka i byarna rivit ner kraftledningar, skriver TT.

Risk för översvämningar

– Man kan se ett område där stormen utvecklas, men den har inte samma styrka just nu. Slagkraften kommer att utvecklas väldigt snabbt ikväll strax innan stormen når i Storbritannien, säger Dan Williams på Met Office – Storbritanniens svar på SMHI.

Han säger att stormen angrep Cornwall i sydvästra England och kommer sedan att dra nordöst med orkanvindar på uppemot 37 sekundmeter och 40 millimeter regn på 6 timmar.

– Det kommer inte att vara så länge men det finns risk för översvämningar eftersom regnet kommer att vara väldigt intensivt, säger Dan Williams till Aftonbladet.

”Börjat regna kraftigt”

Redan under söndagen började det vilda vädret att orsaka problem.

I Newhaven i östra Sussex har en 14-årig pojke svepts ut i havet, rapporterar Sky News.

Pojken ska ha varit ute och simmat när han plötsligt försvann i vågorna som piskades upp av den tilltagande vinden. Räddningstjänstens sökande var vid 21-tiden, svensk tid, fortfarande resultatlöst.

I Berkshire saknas fiskaren Steven Stringer, 62, som försvann under gårdagen när vattnet i floden Theale steg, enligt Daily Mail.

Malin Sundström, 22, från Luleå har precis flyttat till York i nordöstra England och hon berättar att vindarna tilltar i styrka hela tiden.

– Den senaste timmen har det regnat väldigt kraftigt till och från, säger hon.

Hon berättar att de bor i en dal och att när det kommer kraftiga regn så brukar det innebära översvämning.

– Det brukar ta två dagar sen kommer allt vatten från kullarna omkring ner i stan, har de berättat. Inne på kaféer så finns det markeringar där det står hur högt vattnet nådde den och den gången, säger hon.

– Så de är ganska vana här men det blir lite oroligt när meteorologerna varnar för att stormen kommer röra sig över oss i natt.

Meteorologer i Storbritannien varnar att det kan bli den värsta stormen sedan 1987.

Många i Plymouth minns "Den Stora Stormen" då en cyklon drog över England och Frankrike. Den gången dog 18 personer.
– Jag körde till jobbet och träd föll ner kring bilen. Det var skrämmande att se lastbilar välta som leksaksbilar framför mig och 500 år gamla träd som plötsligt stod med rötterna upp, säger Alan Carter, 55.

Meteorologen vill inte göra samma misstag igen

BBC:s veteran meteorolog Michael Fish, 69, gjorde en välkänd tabbe då han 1987 kallade varningarna för Den Stora Stormen ett falskt alarm.

I dag är han säker på sin sak. "Denna storm kan bli riktigt farlig. Inget tvivel om det", inleder han en väderspalt i The Mirror.

Några Plymouthbor trotsar ovädret och tar en promenad på söndagskvällen - snart kan de tvingas att stanna inne.

Bob Philips, 64, på sin cykel, är lugn i stormen.
– Några tak kanske flyger iväg, några träd kanske faller ner, men jag oroar mig inte speciellt för det. Det kommer några stora stormar var 15:e år eller så och då förstörs allt, men vi brukar inte förbereda oss för det för oftast är det inte så farligt, säger han.
För några år sedan flög delar av taket på 60-åriga Marie Hennefords hus av, men nu har hon flyttat och hoppas att det inte händer igen.
– Jag har tagit in alla utemöbler så att de inte flyger iväg och stängt alla fönster så nu ska det vara bra, säger hon.
– Vi har som tur är inget träd nära vårt hus, men vi kommer helt klart att se till att bilarna inte står parkerade bredvid något.

Cameron i krismöte

Premiärminister David Cameron kallade under söndagen till möte med olika myndigheter ”för att försäkra sig om att folk är skyddade från nattens storm”, twittrar han.

Och Simon Lewis, chef för räddningsinsatser på Röda Korset, säger till engelska Metro:

– Det är viktigt att folk är beredda på det värsta. Se till att ha ficklampor och batteridrivna – eller uppskruvningsbara – radioapparater nära till hands så att ni kan hålla er uppdaterade med lokala vädervarningar.

Met Office har utfärdat en orange varning till boende i södra England, som kommer att drabbas hårdast. Det innebär att bereda sig – och hålla sig inomhus.

– Det finns risker att störa trafiken och slå ut strömmen på flera håll. Folk måste vara extra varsamma imorgon bitti och om de kan åka hemifrån lite senare så borde de försöka göra det, säger Dan Williams.

Vid middagstid på måndagen kommer stormen lämna landet och fara vidare – med riktning mot Sverige.

Att spårtrafiken i Storbritannien kommer påverkas av ovädret är klart och redan har tunnelbanetrafiken i London ställts in för måndagen, enligt Sky News.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: