Nyheter

Kravet: ”Inför böter för fimpkastare”

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Rökare bör få böter när de kastar fimpar på gatan. 

Och tobaksindustrin måste ta större ansvar för nedskräpningen – det anser riksdagsledamöter och Stiftelsen Håll Sverige Rent i en debattartikel i Dagens Nyheter. 

Tipsa | Aftonbladet

I debattartikeln, som undertecknats av vd:n för Håll Sverige Rent samt riksdagsledamöter från Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, framställs nu kravet att rökare ska bötfällas för fimpkastning.

Fimpen undantogs från kravet på böter när lagen om nedskräpning kom för ett par år sedan.

”Nu kräver vi att lagstiftningen förbättras för att få bort detta värstingskräp från vår miljö”, skriver artikelförfattarna.

”Dyrt att plocka upp”

Enligt en undersökning som Håll Sverige Rent gjort kastas runt en miljard fimpar på svenska gator och torg. I omräknade siffror blir det cirka 130 000 badkar fulla med slutrökta cigg.
I fimparna finns miljögiftiga ämnen som nickel, kadmium och plasten cellulosaacetat. Och att städa upp fimpar är det dyraste renhållningsjobbet:

”Uppsala kommun har för några år sedan uppskattat att det är tjugo gånger dyrare att plocka upp ett skräp från marken jämfört med att det hamnar i papperskorgen. För fimpar är kostnaden sannolikt ännu högre”, skriver debattörerna DN.

Men för att slippa nedskräpning kräver artikelförfattarna även att tobaksbolagen tar ett större ansvar för sina restprodukter.

”Pant på cigg”

I Sverige och inom EU finns sedan tidigare lagstiftning på att producenter tar ansvar för föroreningen deras produkter orsakar. Att till exempel förpackningarna utformas på ett miljövänligt vis.

I debattartikeln föreslår debattörerna en rad åtgärder för tobaksindustrin för att minska på fimpkastandet.

Ett förslag är att rökare får pant för upprökta cigaretter.

”Men även inbyggd askkopp i paketet och omfattande information till konsumenterna är några av de möjligheter som står till buds”, skriver de.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: