Carl Bildt: Krim är öppningsmatchen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Skärmdump från CNN

NYHETER

Utrikesminister Carl Bildt (M) tror inte att President Putin kommer att nöja sig med Krim.

I en intervju med CNN säger han att Rysslands ledare har ett större mål i sikte – hela Ukraina.

– Krim är öppningsmatchen. Putin är inte främst intresserad av Krim, han är intresserad av Ukraina.

I dag meddelades det att det ryska överhuset i Moskva har klubbat igenom avtalet som gör Krim till en del av Ryssland. Men utrikesministern Carl Bildt tror inte att Putin kommer nöja sig med att Krimhalvön blir ryskt – presidenten vill ha hela Ukraina.

Det sa Bildt i en intervju under torsdagen med CNN. Och mycket tyder på att utrikesministern har rätt.

Den senaste veckan har varit fylld med ryska attacker mot Ukraina – och nu säger Ukrainas FN-ambassadör att Ryssland mobaliserar sina trupper nära gränsen till Ukraina.

Ryssland rustar upp

I onsdags stormade proryska trupper flera ukrainska baser på Krimhalvön och hissade den ryska flaggan. Ukrainska soldater fick gå på rader från marinens högkvarter, några av dem grät. Dagen innan stormades en militäranläggning i Simferopol. Attacken slutade med att en ukrainsk soldat dog.

Händelsen resulterade i att Ukrainas FN-ambassadör Jurij Klimenko gick ut och varnade för att det finns tecken som tyder på att Ryssland förbereder ett storskaligt överfall mot Ukrainas östra och södra delar. Enligt Jurij Klimenko rustar Ryssland upp sina trupper i staden Cherson – samtidigt som de lägger ut landminor i området.

Svårt att stoppa Ryssland

Bild säger att Putins agerande är skrämmande och hänvisar till Putins tal härom dagen. Han tror att den ryska presidenten är beredd att använda sig av en rad medel, bland annat ekonomiska – och millitära, för att nå sitt mål.

– De senaste veckorna har vi sett att han är beredd att använda sig av militära medel. Och det är skrämmande och djupt oroande, säger Bildt.

Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker på FOI tror också att Putin kommer avancera in i Ukraina – och varnar för att det inte finns mycket som kan stoppa Ryssland.

– Långsiktigt kunde det vara något som slår mot den ryska energiexporten. Det skulle kosta väldigt mycket. Men Putin har full handlingsfrihet att fortsätta och han säger att Kiev är alla ryska städers moder.

Publicerad: