Regn och blåst ger grön julafton

1 av 5 | Foto: Julafton 07:00
NYHETER

Ett ovanligt djupt lågtryck över Atlanten sabbar vintervädret.

I stället för snö på julafton blir det regn och blåst.

Dessutom blir det upp mot tio grader plus i södra Sverige.

– Riktigt tråkigt väder, man hade ju hellre spänt på sig skidorna, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Julafton ser ut att både regna och blåsa bort – åtminstone om du bor i södra Sverige. Ett ovanligt djupt lågtryck har parkerat sig utanför Storbritannien och pressar upp mild och fuktig luft mot oss under hela julhelgen.

– Just på julafton kommer lågtrycket vara väldigt djupt, under 930 hektopascal. Det är så pass djupt att det påverkar vädret hos oss också, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Framåt julaftonskvällen får man åka upp till nordligaste Norrland om man vill hitta några minusgrader, resten av landet kommer att ligga på plus. På vissa ställen i Västra Götaland kan temperaturen nå upp mot tio plusgrader.

– Det är för årstiden mycket varmt väder. Det är inte bara i Götaland och Svealand som det är milt, även i södra och mellersta Norrland är det varmare än normalt, säger Martin Hedberg.

Regn och snö på jul

På julafton kommer det också att komma en hel del nederbörd. Regn i söder, men norr om Siljan som blötsnö. En riktig vit jul kommer bara gå att hitta i mellersta och norra Norrland, enligt Martin Hedberg.

– Vi har haft liknande väder förr så det är inget jätterekord, men det är tråkigt just kring jul, säger han.

Sverige klarar sig ändå relativt bra. Våra grannar i väster tar emot den värsta vädersmällen. Enligt norska tidningen Dagbladet kan det blåsa storm i både fjälltrakterna och längs kustbandet. Den kraftiga blåsten gör också att vattennivån kan stiga kraftigt i de södra landskapen – upp mot 75 centimeter.

– De här vattennivåerna kommer vara längs Skagerrakkusten och in mot Oslofjorden, säger Per Egil Haga, meteorolog på Norges meteorologiska institut till Dagbladet.

Det milda och ostadiga vädret beräknas fortsätta fram till nyår.

– När vi summerar 2013 kommer det att vara milt. Året kommer att avslutas på plussidan. Även på nyårsafton kommer det att vara två-tre plusgrader i Stockholmsregionen, säger Martin Hedberg på Klart.se.