Facebook allt mindre poppis bland unga

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nya social medier tar över bland ungdomar

Facebookanvändandet minskar bland unga.
Foto: JERKER IVARSSON
Facebookanvändandet minskar bland unga.

Allt fler ungdomar överger Facebook för att istället vistas på andra social medier som Twitter, Snapchat, Kik och Instagram.

– Unga vill inte hänga på samma sociala medier som deras mamma och mormor, säger Emanuel Karlsten, expert på sociala medier.

Emanuel Karlsten, expert på sociala medier.

Tidigare studier från Pew Research Center har visat att intresset för Facebook dalar bland ungdomar och enligt the Drum är mediet nu helt dött bland brittiska tonåringar. I Sverige spås det sociala mediet gå samma öde till mötes för att ersättas av Twitter, Kik, Snapchat och Instagram.

– Facebook har en fullständigt dominerande ställning i alla åldrar i Sverige men under året har man kunnat se en första trend att Facebook börjar dippa bland unga användare, säger Emanuel Karlsten, expert på sociala medier.

Ökar bland äldre

Han är inte övertygad om att Facebook kommer att vara helt dött bland svenska ungdomar i framtiden men tror att det minskade användandet är en trend som kommer att bestå. Han menar att användandet av Facebook fortfarande ökar bland äldre användare, är stabilt bland personer mellan 30 och 40 men minskar bland de yngsta användarna.

– Alla vi som är födda på 80-talet har vuxit upp med och har en relation till Facebook. Vi kan de kulturella koderna och det har blivit lite som ett föräldrahem på nätet, säger han.

Han anser även att det sociala mediet har fostrat oss att våga stå för vår identitet på ett sätt som vi inte gjorde innan Facebook introducerades för världen.

– Då hängde vi helt anonyma på Lunarstorm där det mesta skulle vara hemligt, säger han.

Facebook som ett släktkalas

Men att tonåringar vänder Facebook ryggen tycker Emanuel Karlsten inte är förvånande.

– Att hänga där är lite som att vara på ett släktkalas. Det är väl kul en stund men ger knappast utrymme för att vara sitt tonårsjag, säger han.

Enligt honom och de studier som gjorts kring ungdomars användning av sociala medier visar det minskande användandet på ett behov av ett eget socialt rum där föräldrar inte närvarar. Många ungdomar vill helt enkelt inte känna sig övervakad av sin familj eller ta risken att föräldrarna ser olämpliga saker som vänner lagt upp på forumet.

Twitter mest populärt

Nu använder allt fler svenska ungdomar istället Twitter, Kik, Snapchat och Instagram för att kommunicera med sina vänner på nätet.

– Twitter har under det senaste året ökat markant bland tonåringar som i princip flyttat in där, säger Emanuel Karlsten.

Han menar att ökningen bland annat beror på att många av tonårsidolerna är flitiga användare av Twitter och på så sätt styr in ungdomarna i nätverket.

– Det är lätt att tro att Twitter befolkas av medelålders PR-folk men ser man på de senaste årets topplistor över det som blivit mest retweetat finns många högstadieskämt, säger han.

Den senaste trenden på social medier kallas Snapchat och är ett forum där användaren kan skicka bilder och videor, snaps, till andra användare utan att de kan sparas.

– Det är naturligtvis kittlande på ett annat sätt eftersom det mer liknar ett vanligt samtal där det man skickat försvinner strax efteråt, säger han.

Intressera dig för nya forum

Att som förälder till en tonåring hänga med i alla nya sociala forum är inte helt enkelt. Samtidigt menar Emanuel Karlsten att det är viktigt att förstå de nya medierna för att möjliggöra en bra dialog med sina barn och hjälpa dem i den sociala teknikens djungel. Han menar att det finns en baksida med de nya medierna där man till exempel kan skicka elaka meddelanden som sedan snabbt försvinner. Och därmed även bevisen för kränkningen.

– Det finns också flera appar idag som sparar Snapchat-bilder i smyg, vilket kan bli ett stort problem, säger han.

Ett första steg till ett bra samtal med barnen är enligt honom att ta reda på vilka sociala medier som barnen använder och ta reda på hur de fungerar.

– När man som vuxen visat att man intresserar sig för barnets värld är det lättare att tala om hur man till exempel bör uttrycka sig och vad de upplevt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN