Nyheter

"Vårt hus träffat av flygande bråte"

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Fyra döda, omfattande jordskred, elavbrott, träd uppslitna med rötterna och avbrutna telekommunikationer.

Det är facit hittills, sedan årets starkaste tyfon drog in över Filippinerna på fredagen.

- Det är kaotiskt. Byggnaden där vi sitter blev precis träffad av flygande bråte, säger svensken Roger Waage.

ROGER WAAGE
ROGER WAAGE

Omkring 1000 svenskar befinner sig i det område i Filippinerna där tyfonen Haiyan drar fram. En av dem är Roger Waage, som för närvarande bor i staden Coron på ön Palawan.

- Det är kaotiskt, det blåser som fanken här nu. Vi befann oss precis i stormens öga och hade tio minuters lugn, det var helt surrealistiskt. Men nu har tyfonen tilltagit med dubbel styrka, säger Waage och fortsätter:

- Hela tak flyger utanför på gatan. Byggnaden där vi sitter blev precis träffad av flygande bråte.

Waage berättar att elektriciteten har slutat fungera och att nattmörkret nu är totalt i Coron:

- Vi försöker barrikadera våra dörrar, för det rinner in vatten överallt. Vi håller oss så långt från fönstren som det bara går, det är inte lämpligt att gå nära dem, säger Waage innan han bryter eftersom han måste fortsätta att barrikadera sig.

Närmare 720 000 människor har evakuerats i tyfonen Haiyans väg över Filippinerna. Med vindhastigheter på uppemot 275 kilometer i timmen är Haiyan en av de kraftigaste tyfonerna någonsin och den hittills starkaste i världen i år. Totalt har 25 kraftiga stormar drabbat Filippinerna under 2013.

Haiyan slog till med full kraft och fem meter höga vågor mot den södra änden av Samar-ön, när den drog fram på sin bana i nordvästlig riktning över Stilla Havet. Därefter fortsatte den in över ön Leyte. Haiyan väntas senare dra fram i närheten av staden Cebu, Filippinernas näst största stad med 2,5 miljoner invånare.

I delar av Cebu-provinsen har elektriciteten nu stängts av, för att undvika att människor elektrifieras till döds av fallande elledningar.

Dog av fallande träd

Enligt officiella rapporter har två personer dött i elolyckor i samband med tyfonen, en av ett fallande träd och en fjärde dog vid ett blixtnedslag, uppger nyhetsbyrån AP.

– De tjocka molnen och kraftiga regnen har fått dagen att bli nästan lika mörk som natten, sade guvernör Roger Mercado, guvernör för södra delen av ön Leyte, till nyhetsbyrån AP. Han fortsatte:

- När du står inför ett sådant här scenario kan du bara be en bön, och sedan fortsätta att be.

Tv-bilder från staden Tacloban på ön Leyte visade en gata täckt av flodvatten till knähöjd, medan regnet drev fram och avslitna yttertak flög runt i luften.

Enligt filippinska meteorologer orsakade Haiyan — som kallas Yolanda på Filippinerna — vindar på 235 kilometer i timmen, med vindbyar på 275 kilometer i timmen — vilket motsvarar 76 meter i sekunden. Enligt Aldcazar Aurelio på den statliga vädermyndigheten gjorde det Haiyan till årets starkaste tyfon.

508 döda 1990

När en liknande tyfon drog in över Filippinerna i november 1990 dödades 508 människor, uppger AP. Sedan dess har de filippinska myndigheterna kraftigt förbättrat de förebyggande åtgärderna. Varningar från preisdenten sänds regelbundet på tv, radio och via sociala medier när en tyfon väntas komma, och de lokala guvernörerna leder aktivt de evakueringar som ofta genomförs.

Omkring 2 000 svenskar befinner sig i Filippinerna. Hälften av dem finns i de tyfondrabbade områdena, enligt UD:s presstjänst.

– Vi har inga uppgifter om skadade svenskar, säger Catarina Axelsson på UD till TT.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: