Svenskt tesällskap

NYHETER

Ehsan Fadakar kan lika mycket om Norge som amerikanska Tea Party-medlemmar kan om Skandinavien.

Anders Giaever, krönikör på norska VG.

Som VG:s korrespondent i USA mellan åren 2008 och 2011, blev jag vittne till framväxten av den amerikanska tea party-rörelsen. Jag träffade dem ofta på möten och demonstrationer och jag pratade mycket med dem.

De var nästan utan undantag trevligt folk. Men några av dem tyckte att det var udda att jag kunde resa runt i USA och skriva vad jag ville – jag kom ju från socialistdiktaturen Norge där yttrandefriheten var begränsad och där folket levde under så högt skattetryck att de inte kunde flytta.

Jag gav ganska snabbt upp på att försöka försvara eller förklara den skandinaviska välfärdsmodellen eller den norska socialdemokratin för medlemmarna i Tea Party-rörelsen. Sverige var ännu sämre än Norge, de var närmast att jämföra med Mordor i Midgård från ”Sagan om ringen”. Alla nyanser var borta: Fredrik Reinfeldts Moderata samlingsparti var lika socialistiskt som Göran Perssons Socialdemokrater.

När jag läser tetxer av folk som Henrik Arnstad och Ehsan Fadakar verkar det som att Tea Party-rörelsen flyttade med mig hem och bosatte sig i Sverige. Ja, Arnstad och Fadakar tillhör förvisso vänstern och inte högern. Men deras okunniga fördomar mot ett land de inte vet särskilt mycket om är desamma.

Arnstad och Fadakar ”analyserar” den politiska situationen först och främst utifrån massmordet på Utøya den 22 juli. Anders Behring Breiviks medlemskap i Fremskrittspartiet tio år innan morden gör partiet till ”massmördarens favoritgäng” som nu sitter i regeringen.

Det är så lätt att hävda. Här är ett exempel:

Fadakar är väldigt stolt över Ikea, möbelgiganten som startades och fortfarande ägs av Ingvar Kamprad. Kamprad som var medlem och aktiv värvare till det svenska nazistpartiet under kriget.

Ett krig där Sverige för övrigt höll sig ”neutrala”, medan grannländerna blev ockuperat av nazisterna.

I Danmark och Norge vet vi vad nazismen är. Våra föräldrar och mor- och farföräldrar upplevde den med sina kroppar. I Sverige umgicks adeln med nazitoppar samtidigt som oppositionella norrmän och danskar skickades till koncentrationsläger i Tyskland. Sverige har haft ett ihållande problem med nazister sedan kriget. Så sent som i september marscherade hundratals nynazister i Svenskarnas parti genom Stockholms gator.

Så enkelt det hade varit för en norsk Arnstad eller Fadakar att måla upp en politisk, historisk och konspirativ bild av Sverige där fascismen sjuder strax under ytan på det socialdemokratiska välfärdssamhället.

Det skulle naturligtvis vara politiskt kvacksalveri. För Sverige är inte mer på väg mot fascismen än vad Danmark eller Norge är. Lika lite som den norska välfärdsmodellen passar in i den amerikanska Tea Party-rörelsens kommunistkarikatyr.

”Ju mer jag läser om Norge desto mer blir jag övertygad om att det norska samhällsklimatet är genomruttet.”, skriver Fadakar.

Sluta läs, kom hellre hit och gör dina egna efterforskningar grabben.

Jag bjuder på en bärs.

Anders Giaever,
krönikör VG