”Förlossningsvården är en experimentverkstad”

avBritt Peruzzi

NYHETER

Barnmorskan Eva Nordlund oroad över utvecklingen – just nu saknas det 80 barnmorskor bara i Stockholm

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Eva Nordlund har arbetat som barnmorska i 12 år, och lika länge sett oron hos de gravida kvinnorna: ”Men de är mer oroliga nu”.

Hon är trött, men framför allt orolig.

Trots ett års kamp med Barnmorskeupproret har situationen förvärrats.

De närmaste veckorna saknas 80 barnmorskor i Stockholm.

– Förlossningsvården är som en experimentverkstad just nu, säger barnmorskan Eva Nordlund, en av dem som startade upproret.

För ett år sedan var hon en av initiativtagarna till ett öppet brev riktat till politiker, beslutsfattare, arbetsgivare och allmänheten:

”Vi som arbetar med den gravida och födande kvinnan såväl som det nyfödda barnet och familjen kan inte fortsätta att ta ansvar för den vård vi bedriver under de förhållanden som råder”.

Brevet, från barnmorskor i Stockholms län, blev startskottet för Barnmorskeupproret som uppmärksammat låg bemanning, få platser och det faktum att barnmorskor inte får vara med och utforma förlossningsvården.

Vissa detaljer har justerats. Nya kvalitetsindikationer har lagts till i kravspecifikationen för förlossningsvården i Stockholm. En av dem är hur mycket barnmorskan varit närvarande under förlossningen.

– Men det är en sak att föra statistik, en annan att det ska fungera i praktiken och det gör det inte.

Långvarig brist

Enligt Eva Nordlund kommer bristen på barnmorskor att bli långvarig.

– Per definition saknas det barnmorskor. Det saknas också utbildningsplatser. Och även om man ökade dem så ingår 20 veckors praktik och då saknas det ju handledare.

Barnmorskorna har uppvaktat politiker och jämställdhetsministern, demonstrerat och berättat om långa arbetspass och allt fler förlossningsrädda kvinnor.

”Det är ett schackspel”

I Stockholm kulminerar bristen de närmaste veckorna eftersom många barnmorskor sagt upp sin tjänst för att gå till den nya förlossningskliniken BB Sophia som förväntas starta 3 mars.

– Många har redan lämnat sina tjänster men BB Sophia har ännu inte öppnat. Just nu är det brist på cirka 80 barnmorskor.

Bristen är ojämnt fördelad, barnmorskorna rör på sig och byter arbetsplats i stor utsträckning nu.

Enligt Eva Nordlund är det många barnmorskor med lång erfarenhet och spetskompetens som gått till nya tjänster där lönen kan skilja 4-5 000 kronor per månad.

Samtidigt har BB Sophia aviserat att man inte kommer att ta emot högriskföderskor.

– Det är ett schackspel. Det är helt galet att de ansvariga inte analyserat hur öppningen av BB Sophia kommer att drabba hela verksamheten. Det är bra att det tillkommer nya platser men det saknas ju barnmorskor.

”En experimentverkstad”

Eva Nordlund har arbetat som barnmorska i 12 år, och lika länge sett oron hos de gravida kvinnorna.

– Men de är mer oroliga nu. Förlossningsvården är som en experimentverkstad just nu.

Hon ser att brytpunkten för krisen kom våren 2012.

– Då räckte inte förlossningskapaciteten till. Man hade stängt några rum i Solna på grund av renovering, det var överfullt och vi skickade patienter mellan oss. Då var det överjävligt.

Att kvinnor kan tänka sig att anlita en privat barnmorska under förlossningen är ett underkännande av vården, menar hon.

– Om alla kvinnor är så nöjda som bland annat Filippa Reinfeldt säger, varför betalar de då 20 000 för en förlossning för att känna trygghet?

Felinformerade

Att något är fel i landstingens mätverktyg har under året blivit tydligt i möten med sjukvårdslandstingsrådet och hennes kollegor i politiken, menar barnmorskan Eva Nordlund.

– Det är oerhört skrämmande att inse att politiker och tjänstemän är felinformerade och att det uppstår ett glapp som innebär att de får fel underlag inför beslut. De är ju inga onda människor, oavsett parti, men det är svårt att överblicka en gigantisk organisation som landstinget. Man kan ju undra var alla pengar tar vägen?

För ett år sedan debatterade Eva Nordlund och hennes barnmorskekollegor med dåvarande chefsläkaren i Stockholm som hävdade att alla kvinnor var nöjda.

– Det har vi i alla fall brutit igenom. Även om vi inte uppnått något konkret än så har man lyssnat, det är en vinst i sig. Men gräver man djupare handlar det om hur man ser på kvinnor och kvinnors barnafödande. Vad får det kosta? En av de största händelserna i en människas liv.