"Indikationer på rysk invasion"

Det finns indikationer på att ryska trupper förbereder en militär invasion av östra och södra Ukraina.

Det hävdar Ukrainas FN-ambassadör i Genève.

Det var i onsdags som proryska trupper stormade flera ukrainska baser på Krimhalvön.

Nu varnar Ukrainas FN-ambassadör i Genève för att det finns tecken som tyder på att Moskva förbereder ett storskaligt överfall mot Ukrainas östra och södra delar. Enligt FN-ambassadören Jurij Klimenko, som citeras av AFP, tyder det faktum att Ryssland bygger upp sin militär i staden Cherson på detta. Det finns också uppgifter om att Ryssland lägger ut landminor i området.

Ryska medier skriver samtidigt att landet kommer att utveckla landets militär på Krim som skydd mot alla tänkbara hot, skriver Itar-Tass.

"Vi håller på att utveckla en plan"

Andriy Parubiy, chef för Ukrainas nationella säkerhets-och försvarsråd, sa till ukrainska journalister i Kiev i onsdags att man planerar för att dra tillbaka samtliga trupper och deras anhöriga från Krimhalvön. Sammanlagt handlar det om 25 000 personer, skriver The Guardian.

– Vi håller på att utveckla en plan som skulle göra det möjligt för oss att inte bara ta ut militärer utan även deras familjer i Krim, så att de kunde vara snabbt och effektivt flyttade till fastlandet Ukraina, sa Andriy Parubiy.

"Det allvarligaste hotet mot Europa sedan kalla krigets slut"

Nato har tidigare kallat Rysslands agerande "det allvarligaste hotet mot Europa sedan kalla krigets slut". Men USA gjorde under torsdagen klart att man inte kommer att ingripa militärt i Ukraina.

– Det vi kommer att göra är att mobilisera alla våra diplomatiska resurser för att försäkra oss om att vi har en stark internationell koalition som skickar ett klart budskap, sade USA:s president Barack Obama i en intervju med NBC:s lokala tv-station KNSD.

Han gjorde bedömningen att "till och med Ukraina själv håller med om att det inte skulle vara lämpligt – och inte bra för Ukraina heller– om vi anföll Ryssland militärt".

TT/AFTONBLADET

Publisert: