Två poliser skadade vid demonstration

Av: Kenan Habul, Richard Aschberg, Emmelie Wallroth, Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenskarnas parti marscherade i Stockholm – möttes av motdemonstranter

1 av 35 | Foto: FOTO: Anna Tärnhuvud

Knallskott, glåpord och vattenballonger regnade över högerextrema Svenskarnas parti när de marscherade genom Stockholm city.

Två poliser skadades i tumultet och åtta personer greps.

– Vi vill inte låta nazisterna normaliseras, säger Enzo från Studenter mot rasism.

– Vet ni vad det är som händer?

En kvinna sitter på gräset i Humlegården i centrala Stockholm. Ett barn sover i vagnen bredvid henne, runt dem lördagsflanörer och tiotals poliser.

Cirka 200 sympatisörer till högerextrema Svenskarnas parti, SvP, står samlade där vid lunchtid på lördagen. En överväldigande majoritet yngre män, några med rakade skallar och tatueringar, andra med skyddsvästar under tröjorna. Två unga kvinnor går runt med insamlingsbössor. Ingen vill prata med Aftonbladet.

"Nazistiskt parti"

På plats i Humlegården är också Anders Dalsbro, redaktör på tidskriften Expo.

– Svenskarnas parti är ett nazistiskt parti, sprunget ur Nationalsocialistisk front. Det är ett parti som har rastankar på agendan, säger han.

Men företrädare för SvP vill inte känna sig vid den beskrivningen. De kallar sig numera för ett nationalistiskt och inte nationalsocialistiskt parti.

– Den förändringen syftar till att locka välja i nästa val, framförallt på lokal nivå. Deras chanser är större i små kommuner där det finns personer som är profilerade, säger Dalsbro.

Vattenballonger och smällare

Poliserna har spärrat av ett stort område kring Carl von Linné-statyn där talarscenen hade satts upp. Inte heller journalister får stå nära. "Risk för allvarliga ordningstörningar", är förklaringen från polisen.

Och så fort "nationalisterna", som de själva vill bli kallade, ställer sig på led, svarar motdemonstranterna, några med "vänsterextremisternas" kännetecken; svarta kläder och masker för ansikten, att kasta smällare och vattenfyllda ballonger.

–Demonstranterna fungerar som våra megafoner, säger partiledaren Stefan Jacobsson till Aftonbladet.

De som vill stoppa Jacobsson och hans vänner är mångdubbelt fler. De har hörsammat uppropet på Facebook och andra sociala medier att bemöta "raskrig med vattenkrig".

– Det är viktigt att Svenskarnas parti inte får det genomslag de får i dag. Vi ska försöka hitta en vattenballong, säger Gabriela Varas som klädd i Guy Fawkes mask besökte demonstrationen med sina barn.

Högerextremisternas marsch, via Kungsgatan och Sveavägen, mot slutdestinationen Observatorielunden stannar flera gånger upp när vänstern attackerar.

”Nassesvin” och ”inga nazister på våra gator” ropar stora folksamlingar från trottoarerna. "Stolt, svensk nationalist” svarar nationalisterna.

Rösterna blir hesare och hesare. Flera bengaliska eldar och rökbomber kastas.  Knallskott och vattenflaskor flyger genom luften.

Åtta gripna, 28 avvisade

Två poliser blir träffade av föremål, en fick tas ur tjänst. Men med hjälp av hundar, hästar och en karavan av fordon lyckas polisen hålla grupperna åtskilda.

Sammanlagt greps åtta personer, två för misshandel, och 28 personer har blivit avvisade från platsen.

Polisen mottog under gårdagen även två bombhot i samband med demonstrationen. De bedömdes som icke-seriösa.

SP HAR RÖTTER I NAZISTISK RÖRELSE

■ ■ 2008 gick den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front i graven efter 14 år.

■ ■ I stället bildades partiet Folkfronten, där NSF:s tidigare medlemmar erbjöds medlemskap.

■ ■ Efter att en socialistisk lokalförening i Jönköping registrerat namnet bytte Folkfronten 2009 namn till Svenskarnas parti.

■ ■ Efter namnbytet kallar sig partiet inte längre national­socialistiskt, utan enbart nationalistiskt.

■ ■ Kravet på undervisning i rasbiologi i skolorna har också rensats bort från partiprogrammet.

DE STYR PARTIET

I SvP:s ledning sitter personer som under många år varit engagerade i vit makt-miljön. Flera är dömda för grova brott.

Stefan Jacobsson partiledare

Var tidigare en av frontfigurerna i den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Han var ansvarig utgivare för SMR:s tidning Nationellt Motstånd.

Efterträdde Daniel Höglund som partiledare för SvP i början av 2013.

Är dömd för våldsamt upplopp och flera fall av brott mot knivlagen.

Anders Ärleskog vice partiledare

Har tidigare kandiderat för Nationalsocialistisk front i kommunalvalet i Karlskrona 2002 och 2006. Satt i NSF:s riksledning.

Är bland annat dömd för skade­görelse och hets mot folkgrupp.

Daniel Höglund partistrateg

Var engagerad i Nationalsocialistisk front mellan 1996 och 2008 då organisationen upplöstes. Ställde upp för NSF i kommunal­valet i Karlskrona 2002.

2006 kandiderade han för NSF i Troll­hättan.

När NSF avvecklades 2008 blev Daniel Höglund ordförande i det nystartade partiet Folkfronten, som ett år senare blev Svenskarnas parti.

Kandiderade till kommunfullmäktige i Grästorp i valet 2010. Han kom in, men tvingades lämna sin post när det uppdagades att han inte varit folkbokförd i kommunen tillräckligt lång tid.

Lämnade ord­för­andeposten i SvP i början av året och är i dag partistrateg.

Jonas Andersson partisekreterare

Var tidigare länsledare för Nationalsocialistisk front i Östergötland.

Stoppades av polisen i Linköping 2005 i en bil tillsammans med tre andra nazister. Bilen var fylld med molotovcocktails, knivar, slagträn, knogjärn och rånarluvor.

Häktades för för­beredelse till mordbrand och grov misshandel. Dömdes för det senare brottet till sex månaders fängelse.

Har även dömts för misshandel, våld mot tjänsteman och vapenbrott.

Dan Eriksson internationell sekreterare

Var tidigare vice ordförande för Nationaldemokraternas ungdomsförbund.

Har stått nära den nazistiska sajten Info 14.

Publicerad: